Montanema Handmade village

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι φιλοξενούμενοι του Montanema επιστρέφουν, αποζητώντας την αναβίωση της μοναδικής εμπειρίας που προσφέρει. Ποιος δε νιώθει την ανάγκη να επιστρέφει στις ρίζες, ξανά και ξανά;

Η φιλοξενία εμπεριέχει την έννοια της αγάπης προ τον ξένο, τον οδοιπόρο που μας επισκέπτεται και που τον υποδεχόμαστε προσφέροντάς του ό,τι καλύτερο έχουμε να δώσουμε. Τη γνώση του πού βρίσκεται, για αρχή: ποιος είναι ο τόπος που έφτασε και ποιοι εμείς που του ανοίξαμε την πόρτα μας. Τα ζαρζαβατικά του κήπου μας, μαγειρεμένα στον ξυλόφουρνο. Το μοίρασμα της ευωδιαστής πίτας γύρω από το τραπέζι. Την προθυμία μας να ακούσουμε την ιστορία του, να μάθουμε τα παθήματα και τις χαρές του. Την ιαματική δροσιά του νερού- είτε είναι ποτήρι που ξεδιψά, είτε λουτρό ολόκληρο που καθαρίζει. Το Montanema Handmade village αποτελεί μια ωδή σε αυτήν ακριβώς τη φιλοξενία, γιατί γεννήθηκε από όλα όσα απολάμβανε και όλα όσα μοιραζόταν με τους φίλους του ο εμπνευστής του, στον τόπο των Αγράφων.

Η Άρτεμις, που μας υποδέχεται, ενσαρκώνει το πνεύμα του Montanema στην πιο γλυκιά και χαρούμενή του μορφή. Με την ίδια φροντίδα που συλλέγει τα βότανα του δάσους για να τα αποξηράνει, να αποστάξει αιθέρια έλαια και να δημιουργήσει τα μοναδικά προϊόντα περιποίησης που μας περίμεναν στο μπάνιο του πανέμορφου πέτρινου σπιτιού μας, μοιάζει να έχει θαρρείς αποστάξει όλη την ουσία που κάνει το χειροποίητο αυτό χωριό μοναδικό, ώστε να μας τη μεταδώσει. Μας μιλά για το κάθε τι και τα μάτια της λάμπουν. Έχουμε ερωτευτεί το μέρος, πριν καν το δούμε.

Αν η Άρτεμις είναι το αεικίνητο αερικό και μοιάζει πανταχού παρούσα στο «ησυχαστήριο» όπου η αγάπη για τη φύση και την τέχνη συναντούν τη γεύση της παράδοσης, ο κύριος Ντίνος, οδηγός μας στην πεζοπορική διαδρομή που προσφέρει το πρόγραμμα του  Montanema είναι ένα αρχαίο, σοφό ξωτικό των Αγράφων που κατέβηκε ως τις παρυφές του ελατόδασους για να γοητεύσει τους κοινούς θνητούς και να τους εισάγει στη μαγεία του μυστικού κόσμου των βουνών. Ακούγοντάς τον να μας περιγράφει τους νόμους που η Φύση ακολουθεί στη ζωή και στον θάνατο, τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο εκείνη ταυτίζεται με την αναγέννηση και την αλλαγή (ενώ παράλληλα ονοματίζει κάθε φυτό και εξηγεί τις ιδιότητές του), ζηλεύω τον τρόπο με τον οποίο γνωρίζει τον τόπο του. Είναι δεμένος με τη γη και ταυτόχρονα ελεύθερος σαν τα πουλιά που πετούν, με φόντο την Κοιμωμένη.

Πίσω από τη δημιουργία και τη μοναδική αισθητική του μικρού χωριού στο οποίο ανήκει το δικό μας Αερικό (κάθε σπιτάκι εδώ έχει όνομα, κι αυτό είναι το δικό μας) βρίσκεται μια προσωπική ιστορία ανακάλυψης και επιστροφής στη Φύση. Για τον Χρήστο Αθανασιάδη, μια από τις πολλές πεζοπορίες του στην ευρύτερη περιοχή στάθηκε αφορμή για ένα εύρημα που κυριολεκτικά του άλλαξε τη ζωή. Ένα μικρό ξύλινο κονάκι, με τη μοναδική διαρρύθμιση που εξυπηρετούσε κάθε ανάγκη μιας οικογένειας βοσκών έγινε το σπίτι του και ο χώρος στον οποίο υποδεχόταν τους φίλους του για τα επόμενα χρόνια. Τι κι αν δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και μαγείρευε στον ξυλόφουρνο; Η μαγική τοποθεσία του μικρού του καταφυγίου στην καρδιά του βουνού, το τραγούδι του κοντινού καταρράχτη, ο χορός της ομίχλης, οι μυρωδιές του δάσους και η πολυτέλεια της πρωινής βουτιάς στο πεντακάθαρο νερό της «γούρνας» τον ξανασύστησαν, θαρρείς, στη ζωή. Μια ζωή ικανή να δίνει άκρατη χαρά στους φίλους που έρχονταν ολοένα και συχνότερα να τον επισκεφθούν.

Η ιδέα να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ησυχαστηρίου που θα μπορούσε να προσφέρει σε ακόμα περισσότερους αυτό που ο ίδιος είχε ήδη γευτεί  ζώντας σ’ αυτόν τον μοναδικό τόπο, μες στο παρθένο δάσος, ήρθε σαν φυσική συνέχεια. Έτσι μαζί με το φίλο του, Δημήτρη Παναγόπουλο, άρχισαν να σχεδιάζουν το Montanema Handmade Village. Λιθαράκι λιθαράκι, όνειρο το όνειρο, γεννήθηκε ένα απολύτως χειροποίητο χωριό φιλοξενίας, 4,5 χλμ. από τη Λίμνη Πλαστήρα και πάνω από το καταπράσινο φαράγγι του Ανθοχωρίου.

Τη θέα αυτή απολαμβάναμε σε κάθε μας επίσκεψη στην ξύλινη κεντρική τραπεζαρία, όπου μας περίμενε πάντα ένα ακόμα γαστριμαργικό σοκ. Με την πιο αγνή πρώτη ύλη και την ικανότητα που μόνο μια «ψημένη» στην παράδοση μαγείρισσα μπορεί να έχει, η κουζίνα του Montanema αποτελεί, χωρίς καμία υπερβολή, λόγο να το επισκεφθείς. Ως ιδανικό συνδυασμό, προτείνουμε να προηγηθεί η εμπειρία της απόλυτης αναζωογόνησης και χαλάρωσης που προσφέρει το spa με την ατμοσφαιρική αρχιτεκτονική, να ακολουθήσει το δείπνο και να «σβήσετε» με ένα ποτήρι κρασί δίπλα στο τζάκι της πέτρινης κατοικίας σας.

Ακόμα δεν μπορώ να ξεπεράσω τη γεύση του αγαπημένου μου πιάτου, με τον τίτλο «Ρίζες». Πρόκειται όντως για λαχανικά που φύονται κάτω από τη γη (δηλαδή, ρίζες) και δεν έχω φάει ποτέ τίποτα νοστιμότερο στη ζωή μου. Κι αν σκεφτείς πως η όλη εμπειρία φιλοξενίας εδώ αποτελεί μια επιστροφή στις ρίζες- στην ευεξία μέσω της επαφής με τη φύση και τον εαυτό, στην αισθητική της παράδοσης και της απλότητας, στην αρχή της βιωματικής μαθητείας, της χαλάρωσης και της συναισθηματικής ασφάλειας- τότε το πιάτο, που παίρνει την πρώτη ύλη του από τα σπλάχνα της γης, αποκτά σημασία που προχωρά πέρα από τη γεύση του. 

Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που οι φιλοξενούμενοι του Montanema επιστρέφουν, αποζητώντας την αναβίωση της μοναδικής εμπειρίας που προσφέρει. Ποιος δε νιώθει την ανάγκη να επιστρέφει στις ρίζες, ξανά και ξανά;

*It is forbidden to republish/ use photographic material or any part of the article without the author’s consent.

Κείμενο © λ3 by Maria Kantani

Φωτογραφία © λ3 by Giannis Paraskevas

#lovenlivelife

Contact Us
Subscribe to Newsletter

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0