Rafting στον Βοϊδομάτη

Σ' ένα τόσο μαγικό μέρος, υπάρχουν πολλοί τρόποι να «χαθείς» μέσα στο μεγαλείο του φυσικού πλούτου.

Η επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου είναι ένα από τα ομορφότερα δώρα που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του, εάν απολαμβάνει το φυσικό πλούτο και τις μαγικές εικόνες που μόνο η φύση μπορεί να χαρίσει.

Βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι της Ηπείρου, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου είναι, και επίσημα από το 1973, ένας από τους δέκα εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας, ενώ έχει επίσης ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Τα highlights χάνουν το νόημά τους σε ένα τέτοιο ταξίδι, καθώς είναι αμέτρητα. Θα επιχειρήσουμε ωστόσο να αναφέρουμε μερικά από τα αγαπημένα μας, ενδεικτικά:

  1. Το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου, με τις άγριες και απότομες χαράδρες του, που έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες. Με βάθος άνω των 1.000 μέτρων και ταυτόχρονα το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως, είναι το βαθύτερο φαράγγι στον πλανήτη!
  2. Η μαγική Τύμφη, με τη μυθικήτης Δρακολίμνη, σε υψόμετρο 2.050 μέτρα. Μια αλπική λίμνη, που οφείλει την ύπαρξη της στους παγετώνες που υπήρχαν στη περιοχή πριν από 10.000 χρόνια.
  3. Οι πανύψηλες κορυφές της Αστρακάς (2.436 μ.) και της Γκαμίλας (2.497 μ.), που δεσπόζουν κατακόρυφες πάνω από τους πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς.
  4. Τα ιστορικά πέτρινα γεφύρια που στέκονται αγέρωχα ως μοναδικό δείγμα της παραδοσιακής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Στην επικράτεια του Βοϊδομάτη παραδοσιακοί οικισμοί, πετρόκτιστα χωριά, γραφικά μονοπάτια, αρχοντικά και εκκλησίες ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.
  5. Πλούσια πανίδα και χλωρίδα με 24 είδη θηλαστικών, 133 είδη πτηνών και πάνω από 1.700 είδη και υποείδη φυτικών ειδών

Σένα τόσο μαγικό μέρος, υπάρχουν πολλοί τρόποι να «χαθείς» μέσα στο μεγαλείο του φυσικού πλούτου. Ορειβατικές διαδρομές, Παραπέντε, Rafting, Canoe – Kayak και τόσα άλλα.

Εμείς αποφασίσαμε να χαθούμε μέσα στα νερά ενός από τους πιο όμορφους παραπόταμους της χώρας, τον Βοϊδομάτη. Πρόκειται για έναν μικρό παραπόταμο του Αώου με μήκος περίπου 15 χιλιομέτρων, και το ποτάμι με τα καθαρότερα νερά στην Ελλάδα και ίσως και την Ευρώπη. Η ονομασία του προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις voda, που σημαίνει νερό, και mati που σημαίνει πηγή, κι οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό του  Βίκου.

Ξεκινώντας από τον ξενώνα μας στο μεγάλο Πάπιγκο, η ομάδα της Papigo Adrenaline μας εφοδίασε με τον κατάλληλο εξοπλισμό για rafting (στολές, κράνη, σωσίβια), και με το van της ομάδας ξεκινήσαμε για το σημείο εκκίνησης στον Βοϊδομάτη, το γεφύρι της Αρίστης. Σ ένα μαγευτικό τοπίο κάτω από τεράστια πλατάνια, οι έμπειροι οδηγοί της ομάδας μάς έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες για τη διαδρομή, τα παραγγέλματα και τους χειρισμούς κουπιών, και ό,τι άλλο θα έπρεπε να γνωρίζουμε για μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία rafting.

Παίρνοντας θέσεις στη βάρκα, με ένα όλοι μπροστά από τον οδηγό μας, κάναμε κουπί και ξεκινήσαμε να πλέουμε σε ένα μαγικό μέρος που κόβει την ανάσα.

Η διαδρομή είναι εύκολη και πανέμορφη, διάρκειας 90′ περίπου. Τα νερά του Βοϊδομάτη είναι κρυστάλλινα και πόσιμα. Η διαύγειά τους, ακόμη και στα πιο βαθιά σημεία, είναι εντυπωσιακή και προσκαλεί για μια βουτιά τους πιο θαρραλέους η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ χαμηλή ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα χρώματα της πυκνής φθινοπωρινής βλάστησης σε συνδυασμό με το γκρίζο των απότομων γκρεμών ανάγουν την εμπειρία του rafting εδώ σε κάτι μοναδικό. Μεγάλα σε μέγεθος και ηλικία πλατάνια, οξιές και λεύκες κάνουν την παλέτα των χρωμάτων ανεξάντλητη. Στην περίπτωσή μας, ο ήλιος μάς έκανε τη χάρη να συνοδεύσει την πορεία μας σε όλο της το μήκος, στολίζοντας τον Βοϊδομάτη με ιριδίζουσες αντανακλάσεις στο νερό.

Με μία στάση στη μέση της διαδρομής για να ξεδιψάσουμε με νερό από τρεχούμενες πηγές ή ζεστό τσάι που είχε για μας η ομάδα της Papigo Adrenaline, ξαναμπήκαμε στις βάρκες για το υπόλοιπο της διαδρομής. Ο χρόνος πέρασε δυστυχώς γρήγορα και φτάσαμελίγο μετά στο γεφύρι της Κλειδωνιάς, όπου, με δύο εντυπωσιακά και σχετικά απότομα περάσματα της βάρκας που μας προσέφεραν πολύ γέλιο, η δική μας καριέρα στο rafting έφτασε στο τέλος της- και εμείς στο σημείο τερματισμού.

Το rafting στον Βοϊδομάτη και συνολικά η εμπειρία του ταξιδιού σε αυτόν τον τόπο, σου αφήνει έντονα συναισθήματα, όμορφες εικόνες, πλούσιες αναμνήσεις, και αρκετές ιστορίες να διηγηθείς, για μια περιοχή με ένα απίστευτα πλούσιο οικοσύστημα, που οφείλουμε να προστατεύουμε, να σεβόμαστε και να διατηρούμε αναλλοίωτο.

*It is forbidden to republish/ use photographic material or any part of the article without the author’s consent.

Κείμενο © λ3 by Christos Tzoutis

Φωτογραφία © λ3 by Christos Tzoutis

#lovenlivelife

Contact Us
Subscribe to Newsletter

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0