Όταν παίρνεις τα βουνά

Η Σαβίνα Γιαχγιά γράφει για την εμπειρία της με το λ3 στα Άγραφα.

Η πρωινή ανάβαση του Σαββάτου στην κορυφή Τέμπλα μου προκάλεσε την ίδια σκέψη που γεννιέται στον νου μου, κάθε φορά που πρόκειται να ταξιδέψω αεροπορικώς (δεν συμπαθώ τα αεροπλάνα). Η συγκεκριμένη σκέψη αποτελεί, στην πραγματικότητα, μια σειρά από ερωτήματα προς τον εαυτό μου: “Γιατί μου το κάνω πάλι αυτό; Αφού δεν τίθεται ανάγκη, αφού είναι ελεύθερη επιλογή, γιατί με βάζω σε μια τέτοια διαδικασία; Γιατί να δοκιμάσω τα όρια και τις αντοχές μου;”

Φτάνοντας στον προορισμό, όταν βρίσκομαι πλέον στην κορυφή, βιώνω πρώτα- πρώτα καθάριο δέος. Κι έπειτα, δειλά, καθώς η ματιά ανοίγει προς τα γύρω βουνά, κάνει την εμφάνισή της μια εσωτερική επιβεβαίωση. Όπως ακριβώς κάθε φορά που οι ρόδες ακουμπούν το έδαφος και πλέον νιώθω ασφάλεια. Κι έπειτα, δειλά, κάνει την εμφάνισή της η διαπίστωση. Νίκησε το θάρρος.

Μιλώντας για ασφάλεια, ο Χρήστος μένει συχνά τελευταίος στη διαδρομή μας. Με κάνει να θυμάμαι όσα διαβάζω για τα ζώα και φροντίζω να συγκρατώ. Ο Λύκος μένει πάντα τελευταίος, σκέφτομαι, έτσι επιβλέπει το κοπάδι του, έτσι έχει τον έλεγχο της αγέλης. Καμία ανάγκη προβολής, καμία τάση επιφανειακής ανάδειξης. Δεν έχει να αποδείξει τίποτα, είναι η αγέλη του και την κρατάει ασφαλή. Έτσι νιώθω και εγώ- μια ανάβαση, μια πρόκληση, παράγοντες αστάθμητοι, βουνά, Φύση.

Μα εμείς, έχουμε την δική μας αγέλη.

Νύχτωσε. Μια φωτιά στη μέση φωτίζει ευγενικά τον χώρο στο καταφύγιο ανάμεσα στα βουνά των Αγράφων. “Οίνος ευφραίνει καρδίαν” λένε- και στο τραπέζι μας το τσίπουρο αποκτά την ίδια ιδιότητα. Άνθρωποι. Συναναστροφή. Ανταλλαγή ιδεών, πληροφοριών. Ενδιαφέρον. Γνωριμία και συναίσθημα μεταξύ μας. Μοιραζόμαστε εμπειρίες από ταξίδια, δυσκολίες για τις οποίες τώρα συζητάμε γελώντας.

Θα ξημερώσει η μέρα, ο επόμενος στόχος δεν είναι μακριά. Κατάβαση από την Καμάρα Ανθοχωρίου στα 1350 μέτρα υψόμετρο. “Θα είναι ήπια διαδρομή” με ενημερώνουν. Εύκολη κατηφόρα, το σώμα αποφασίζει και κινείται μόνο του σε τέτοιες συνθήκες. Η σκέψη μένει καθαρή λοιπόν. Η δική μου εστιάζει στις αναπνοές μας. Μέγιστη ένδειξη των σωμάτων εν ζωή. Εισπνοή, ίσον ελπίδα. Άφησε, λέμε, την τελευταία του πνοή. Πάντοτε τελευταία είναι η εκπνοή. Εισπνοή, ίσον ελπίδα. Ένα ακόμα βήμα, μια θέση πιο κοντά στον τελικό προορισμό, στην επίτευξη των στόχων μας.

Κι εγώ πια, μια θέση πιο κοντά στην πόλη. Οδηγώ αφήνοντας πίσω μου το ηλιοβασίλεμα, προσεγγίζοντας το σπίτι μου. Κι αναρωτιέμαι: “Είναι αυτό το καταφύγιό μου;“.

Πέρα από την παρουσία της στην ομάδα μας, η Σαβίνα έδωσε στην εξόρμησή μας γεύση και μέσα από την παρασκευή ενός ιδιαίτερα γευστικού καφέ. Και ήταν το πλέον κατάλληλο άτομο για κάτι τέτοιο. Πάμε να μάθουμε το γιατί;

Η Σαβίνα Γιαχγιά γεννήθηκε στη Λάρισα πριν απο 31 χρόνια και μεγάλωσε εκεί ως τη στιγμή που έφυγε για σπουδές Λογοθεραπείας στα Γιάννενα. Λίγο αργότερα μετακινήθηκε στην Αθήνα, για την εξειδίκευσή της στη Θεραπευτική Ιππασία. Τα επόμενα χρόνια κινήθηκε μεταξύ διαφορετικών επαγγελματικών χώρων, προσπαθώντας να βρει τι ακριβώς της αρέσει περισσότερο.

Κάτι έλειπε. Το ανακάλυψε αναπάντεχα όταν ξαναβρέθηκε πίσω  στην πόλη της, στην προσπάθειά της να κατασταλάξει σε “κάτι” απ’όσα είχε δοκιμάσει. Δουλεύοντας για πρώτη φορά σε coffeeshop της περιοχής (Las Ramblas) για ένα extra εισόδημα, βρήκε ό,τι της έλειπε.

Όσο πιο πολλά μάθαινε η Σαβίνα για τον καφέ, τόσο περισσότερο τη μάγευε. Η απόφαση της να κάνει το πάθος βασικό επάγγελμα δεν άργησε να έρθει. Ακολούθησαν χρόνια εκπαίδευσης, πιστοποιήσεων, γευστικών δοκιμών, ταξιδιών σε χώρες της Ευρώπης για επίσκεψη σε coffeeshops-  και παράλληλα εργασία ως barista σε πολλά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία χρόνια τη βρίσκουν να εργάζεται ως Coffee Expert στη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών (Nestlé Professional). Το 2023 κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα του Brewers Cup, ξεκλειδώνοντας τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Για πρώτη φορά κάποιος πρωτοεμφανιζόμενος καταφέρνει να φτάσει στη 2η θέση της κορυφής και έτσι, το ίδιο έτος γίνεται η καλύτερη γυναίκα brewer παγκοσμίως.

*It is forbidden to republish/ use photographic material or any part of the article without the author’s consent.

Κείμενο © λ3 by Savina Giachgia

Φωτογραφία © λ3 by Christos Tzoutis

#lovenlivelife

Contact Us
Subscribe to Newsletter

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0