Λίμνη Κερκίνη

Ένα οδοιπορικό με το νέο Land Rover Defender της Spanos Luxury Cars.

Ανατολή ηλίου. Μυρωδιά καφέ. Θέα στις πρώτες ηλιαχτίδες πλάι στη λίμνη, παράκτια. Το πρώτο φως ωθεί και τα πουλιά να ψαρέψουν, να κυνηγήσουν την τροφή τους νωρίς, ενώ ακόμα όλα είναι ήρεμα. Ξέρεις, ο τόπος εδώ έχει δικούς του ρυθμούς και κανόνες και εμείς -θα έπρεπε να- είμαστε απλά παρατηρητές, περαστικοί. Θα έπρεπε όμως να είμαστε και προστάτες, φύλακες στο μέρος που τόσο απλόχερα μας φιλοξενεί, να αφουγκραζόμαστε για να αντιληφθούμε, να κατανοήσουμε τη θέση μας μέσα του, για να μάθουμε τις ανάγκες του. Η Λίμνη Κερκίνη και δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα, κι εδώ συνοδοιπόροι είμαστε της Φύσης.

Συνοδοιπόροι επίσης είμαστε με τη Spanos Luxury Cars και το νέο Land Rover Defender, που μας χαρίζει πάντα όμορφες στιγμές και την ευκαιρία να απολαμβάνουμε μέρη ξεχωριστά. Οι δυνατότητες του νέου Defender μας προσφέρουν αφενός την εμπειρία της απροβλημάτιστης πρόσβασης σε δύσκολα τερέν ή παλιούς δρόμους που δύσκολα θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε με διαφορετικό όχημα, και αφετέρου την απόλυτη άνεση και μέγιστη απόλαυση στο ταξίδι. Έτσι και στη Λίμνη Κερκίνη διασχίσαμε- σαν σε σαφάρι- τον παλιό δρόμο των αμαξοστοιχιών φτάνοντας μέχρι χαμηλά, δίπλα στη λίμνη (προσέχοντας βέβαια τις καλαμιές και προχωρώντας δίπλα στα χωράφια). Έτσι, μπορέσαμε να κατεβούμε μέχρι τα παρατηρητήρια και να θαυμάσουμε τις φωλιές των πελεκάνων δίπλα στις εκβολές του Στρυμόνα, χωρίς να αισθανθούμε την παραμικρή έλλειψη άνεσης ή ασφάλειας, για ακόμη μία φορά.

Καλώς ήρθες λοιπόν στη Λίμνη Κερκίνη, την τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με τη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000», διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα και είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους-υγροβιότοπους της Ελλάδας καθώς φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό μεταναστευτικών πουλιών που ξεχειμωνιάζουν με σκοπό την ξεκούραση και αναπαραγωγή τους. Εδώ, είπαμε, είμαστε παρατηρητές: η φύση έχει δημιουργήσει το δικό της μικροπεριβάλλον και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε να προσθέσουμε επιπλέον βάρη σε όσα ήδη καλείται το εδώ οικοσύστημα να διαχειριστεί. Προκλήσεις όπως η μεταφορά πολλών φερτών υλικών μέσω του ποταμού Στρυμόνα που την υδροδοτεί αλλά και ο ανθρώπινος -δυστυχώς- παράγοντας με την παράνομη υλοτόμηση, την παράνομη αλιεία και το παράνομο κυνήγι να πληγώνουν τον τόπο και τους φιλοξενούμενους ταξιδιώτες.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων έχουν ενεργοποιηθεί άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για τη φύση και τον τόπο. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι και ο κύριος Γιάννης, ιδιοκτήτης του ξενώνα Οικοπεριηγητής, ο οποίος προσπαθεί να ενημερώνει τους ενήλικους επισκέπτες αλλά και τους μικρότερους φίλους της φύσης μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη Λίμνη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Μια σειρά από δραστηριότητες όπως η βόλτα στη λίμνη με βάρκα ή κανό, η περιήγηση με ποδήλατα, προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να δημιουργήσουν τη δική τους σχέση με την Κερκίνη. Ο μοναδικός  ξενώνας που έχει δημιουργήσει ο κύριος Γιάννης είναι η έμπρακτη απόδειξη του πόσο προσπαθεί να αγκαλιάσει την περιοχή και να την προστατεύσει.

Ο γύρος της Λίμνης ήταν από τις πιο ωραίες βόλτες που κάναμε. Το να μπορείς να αποκτήσεις εικόνα ολόκληρης της περιοχής και να ανακαλύψεις διαφορετικές της γωνιές είναι εμπειρία- κλειδί, καθώς ένα τέτοιο ποικιλόμορφο μέρος αξίζει όλον τον χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις για να το γνωρίσεις. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τους φροντιστές- πατέρα και γιό- μίας φάρμας νεροβούβαλων. Τα βουβάλια είναι και αυτά μία «ατραξιόν» της περιοχής και απαριθμούν πλέον πληθυσμό της τάξεως των 4.000 ζώων. Λόγω άλλωστε των βουβαλιών, η περιοχή της λίμνης Κερκίνης είναι γνωστή για τα προϊόντα και τις συνταγές που έχουν σαν πρώτη ύλη κρέας ή γάλα από τα συγκεκριμένα ζώα (αλλαντικά, κρέας, παγωτό, καζάν ντιπί).

Η διάσχιση των περιοχών κοντά στην λίμνη, όπου τα βουβάλια κινούνταν ελεύθερα να βοσκήσουν και να κάνουν το μπάνιο τους στους μεγάλους νερόλακκους, έφερνε στα μάτια μας εικόνες από σαφάρι κάπου στη Ναμίμπια ή γενικά στην Αφρική. Ζώα τόσο δυναμικά αλλά και ήρεμα ταυτόχρονα, που σε έκαναν να εύχεσαι να μπορούσες να γίνεις μικροσκοπικός, να κάνεις την παρουσία σου αδιόρατη, ώστε να μην τα ταράξεις.

Επισκεφθήκαμε την Κερκίνη νωρίς το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία ο πληθυσμός των ζώων που φιλοξενεί είναι σχετικά ο πιο χαμηλός. Έτσι δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε ή να βιώσουμε στιγμές συνύπαρξης με μεγάλα πτηνά, μεγάλους πληθυσμούς ζώων ή σπανιότερους επισκέπτες του υδροβιότοπου. Παρ’ όλα αυτά, οι εικόνες που αποτυπώσαμε και ζήσαμε υπήρξαν για μας μοναδικές. Ο καιρός έπαιξε το δικό του παιχνίδι, διανθίζοντας τις συννεφιασμένες ημέρες με μικρές στιγμές φωτός, ανοίγοντας για λίγο παράθυρα ήλιου να μας συντροφεύουν.

Η Κερκίνη είναι μία περιοχή που αξίζει να επισκεφθείς όλο τον χρόνο, και σίγουρα μία περιοχή που κάθε φορά θα έχει να σου δώσει και κάτι καινούριο. Μπορείς να βρεθείς εκεί για ορνιθοπαρατήρηση, για ποδηλατοβόλτες, για πεζοπορία στο βουνό Μπέλλες βόρεια της Λίμνης, για επίσκεψη στα γύρω χωριά ή χαλάρωση παράκτια σε κάθε μία από τις πλευρές του υδάτινου αυτού θησαυρού. Εμείς σίγουρα θα επιστρέψουμε σύντομα, για να ανακαλύψουμε και κάτι ακόμα.

*It is forbidden to republish/ use any material without consent of the creator(s).

Κείμενο © λ3 by Christos Tzoutis

Φωτογραφία © λ3 by Christos Tzoutis & Steve Ketner

Video © λ3 by Steve Ketner

#lovenlivelife

Contact Us
Subscribe to Newsletter

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0