Η Άγρια Ομορφιά στα Νησιά Φερόε
Ήταν μερικούς μήνες πριν, όταν αποφασίσαμε να τολμήσουμε το πρώτο μας ταξίδι μετά από ενάμιση χρόνο καραντίνας… Γνωρίζαμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα άνοιγαν ξανα τα σύνορα και, όντας εμβολιασμένοι, είχαμε αρκετά καλές πιθανότητες να κάνουμε το ταξίδι μας πραγματικότητα. Ο πρώτος προορισμός που μας ήρθε στο νου, που θα ήταν και αρκούντως COVID-free, ήταν τα νησιά Φερόε. Δεν το ξέραμε τότε, αλλά αποδείχθηκε ένα ταξίδι ζωής. Προσωπικά, βεβαίως, ήθελα πολλά χρόνια να καταφέρω να πάω σ’ έναν τόσο μαγικό τόπο.
Τα Φερόε, ή αλλιώς τα «νησιά των προβάτων», είναι ένα σύμπλεγμα 18 νήσων. Βρίσκονται στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και ανήκουν στο βασίλειο της Δανίας, ενώ πρωτεύουσά τους είναι το Tórshavn (Τόρσχαβν), το μέρος όπου μείναμε 5 ημέρες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να φτάσεις εκεί. Εμείς επιλέξαμε ως πρώτο μας σταθμό την Κοπεγχάγη, για να μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε άλλη μια πόλη, πριν φτάσουμε με απευθείας πτήση, διάρκειας 2 και κάτι ωρών, στα νησιά Φερόε.
Η πρώτη μας διαδρομή ήταν στον Múlafossur, στο χωριό Gasadalur, σ’ έναν απίστευτο καταρράκτη του οποίου τα νερά χύνονται στον Ατλαντικό. Το χωριό έχει όλα κι όλα 10 σπίτια και μια απέραντη έκταση γης (κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη οπτική γωνία για να τον φωτογραφίσεις είναι να πας μέχρι το τέλος του δρόμου – αυτό πράξαμε κι εμείς). Στη συνέχεια, πήγαμε για φαγητό σ’ ένα από τα ομορφότερα μαγαζιά στα Φερόε. Να σημειώσουμε εδώ ότι το μέρος δεν διαθέτει πολλά εστιατόρια κι όσα υπάρχουν κλείνουν αρκετά νωρίς, οπότε καλό θα είναι να προμηθευτείς διάφορα απαραίτητα από τα σούπερ μάρκετ, για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως. Το εστιατόριο ονομάζεται Fiskastykkið, κι εκεί απολαύσαμε burger με σολομό καθώς και μια σαλάτα με σολομό. Ήταν πεντανόστιμα! Τα Φερόε άλλωστε, αν και ονομάζονται νησιά των προβάτων, φημίζονται για τα ψάρια τους, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ψαράδες.
Έπειτα συνεχίσαμε την πορεία μας σ’ ένα από τα αγαπημένα μου σημεία, τη λίμνη Sørvágsvatn. Δεδομένου ότι στα νησιά δεν υπάρχει δημόσια γη, και όλες οι εκτάσεις είναι ιδιωτικές, αρκετά μονοπάτια τα περπατάς επί πληρωμή. Το εισιτήριο για το συγκεκριμένο κοστίζει γύρω στα 25 ευρώ, αλλά αξίζει.
Η πεζοπορία για να φτάσεις στη λίμνη είναι 5 χιλιόμετρα. Στο τέλος της διαδρομής, αυτό που αντικρίζουν τα μάτια σου ξεπερνά κάθε φαντασία. Θεόρατα βράχια που βρέχονται από τον Βόρειο Ατλαντικό και στο βάθος η λίμνη, η θέση της οποίας πάνω στους βράχους την κάνει να μοιάζει σαν να αιωρείται!
Tip: ένα μέρος σαν κι αυτό απαιτεί χρόνο για να το γνωρίσεις ουσιαστικά. Χρόνο να το παρατηρήσεις και τελικά να συντονιστείς μαζί του. Αν βρεθείς λοιπόν εκεί, πάρε βαθιές ανάσες και για λίγα λεπτά μη βγάλεις καμία φωτογραφία. Απλά παρατήρησε αυτό που απλώνεται γύρω σου…
Τα νησιά είναι γεμάτα επιβλητικά τοπία, θεόρατα βράχια, βουνά και πεδιάδες, ενώ συγκεκριμένα η θέα από το βουνό Klakkur είναι μια από τις ομορφότερες αυτού του τόπου. Για να τη δεις, θα πρέπει να κάνεις άλλη μία, μικρή πεζοπορία από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Φερόε, το Klaksvik, στο νησί Bordoy.
Μετά σειρά είχε ο γνωστός καταρράκτης Fossá, στο νησί Streymoy. Το ύψος του είναι 140 μέτρα και τα νερά του καταλήγουν στον ωκεανό. Ο Fossá είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο αξιοθέατο των Φερόε.
Αμέσως μετά ξεκινήσαμε για το χωριό Eiði και το Gjov, ένα πανέμορφο φυσικό λιμανάκι. Η μέρα μας σε αυτό το κομμάτι του χάρτη, που θα ήταν και το τελευταίο που θα γνωρίζαμε, ξεκίνησε με εκδρομή στο νησί Μυκήνες. Εκεί μπορείς να πας με καΐκι ή με ελικόπτερο, ενώ, όσο περίεργο και αν ακούγεται, όποιο μεταφορικό κι αν επιλέξεις θα πληρώσεις… 16 ευρώ! Οι Μυκήνες φημίζονται για τα πανέμορφα πουλιά puffin, ο πληθυσμός των οποίων στο νησί είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Υπάρχουν 40 σπίτια όλα κι όλα εδώ, με μόνο τα 6 να κατοικούνται, κι ένα μικρό μαγαζί στο οποίο μπορείς να πιεις καφέ και να φας την ωραιότερη ψαρόσουπα στα Φερόε.
Tip: για τις Μυκήνες, καλό είναι να κλείσεις εισιτήρια τις πρώτες μέρες του ταξιδιού σου, γιατί οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην σου επιτρέψουν να πας τη μέρα που θέλεις. Επίσης, εκεί υπάρχει πάντα η περίπτωση να αποκλειστείς…
Εξοπλίσου με πεζοπορικά παπούτσια και κυρίως αδιάβροχα ρούχα, νοίκιασε αυτοκίνητο, μην ξεχάσεις το διαβατήριό σου και προμηθεύσου τοπικό νούμερο κινητού για τις κλήσεις σου. Α! Και σχετικά με το φαγητό, τα περισσότερα εστιατόρια είναι στο Τόρσχαβν.