Νικόδημος Νικολακέας, Δρομέας μεγάλων αποστάσεων

Powered by AMINO ANIMO

  • Ας ξεκινήσουμε ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο. Ποια είναι η πρώτη φορά που θυμάσαι τον εαυτό σου να τρέχει και να συνειδητοποιεί ότι απολαμβάνει το τρέξιμο;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό συνέβη αφού είχα ήδη ξεκινήσει το τρέξιμο για λίγο καιρό. Αρχικά ήταν απλώς «αναγκαίο κακό», εφόσον ήθελα να καταφέρω να τερματίσω σε έναν αγώνα δέκα χιλιομέτρων που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο χωριό μου το 2010. Στη συνέχεια, περίπου το 2011 και έχοντας ήδη κάνει πολλούς τοπικούς αγώνες ανάλογης απόστασης, κατάλαβα ότι άρχισα να απολαμβάνω τη διαδικασία και να γοητεύομαι από το τρέξιμο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά κυρίως επειδή το είχα πια ως ένα άρρηκτο  κομμάτι της καθημερινότητας μου.

  • Τι είναι αυτό που σε οδήγησε να επιλέξεις τις μεγάλες αποστάσεις ως το δικό σου «πεδίο μάχης»; Τι ξεχωρίζει τις διαδρομές με μεγάλη διάρκεια για σένα;

Οι μεγάλες αποστάσεις ήρθαν σταδιακά στο προσκήνιο για εμένα. Τις επέλεξα με γνώμονα την προσωπική μου προτίμηση και τη διαίσθησή μου. Όσο πιο πολλά ήταν τα χιλιόμετρα που διένυα, τόσο καλύτερα ένιωθα, φυσικά με την προϋπόθεση ότι την επόμενη μέρα θα ήμουν καλά και ικανός να τρέξω ξανά: παν μέτρον άριστον!

Οι διαδρομές με μεγάλη διάρκεια μου δίνουν χρόνο να σκεφτώ, να αποσυμφορήσω το μυαλό μου και να οργανώσω τα υπόλοιπα, μακροπρόθεσμα ή όχι, σχέδια μου, ενώ παράλληλα γυμνάζομαι και κάνω το χόμπι μου (κάπως πρέπει να περάσει η ώρα!). Υπάρχει καλύτερο πράγμα; 

  • Αντιλαμβάνομαι ότι η «επίσημη εκτέλεση» μια διαδρομής, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, είναι ένα μικρό μόνο μέρος της απόστασης που διανύει ο αθλητής στην πραγματικότητα. Ποιοι παράγοντες κάνουν τη διαφορά στο πριν και το μετά ενός αγώνα;

Αυτή, πράγματι, είναι μεγάλη κουβέντα! Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι θεατές βλέπουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς η επίπονη καθημερινή προπόνηση, η ισορροπημένη διατροφή, οι θυσίες, η αντοχή απέναντι στα σκαμπανεβάσματα (τόσο στην απόδοση όσο και στην ψυχολογία) και πολλά άλλα στοιχεία που προϋποθέτουν την πειθαρχία και την αυτοσυγκέντρωση του αθλητή, αποτελούν σημεία που ο κόσμος δεν είναι δυνατό να αντιληφθεί παρακολουθώντας έναν αγώνα που διαρκεί μερικές ώρες, λεπτά ή και… δευτερόλεπτα. 

Για να είμαστε δίκαιοι, το ίδιο συμβαίνει και στην ζωή έξω από τον αθλητισμό, όπου για να επιτύχεις κάτι πρέπει να κοπιάσεις και να καταβάλεις «δάκρυα και ιδρώτα», χωρίς να σου εγγυάται κανείς την επιτυχία. Στη διαδρομή προς τον στόχο κρύβεται όμως και όλη η μαγεία• και το αυτό ισχύει και στη ζωή του αθλητή. Άλλωστε, γι’ αυτό λέγεται ότι «ο αθλητισμός είναι σχολειό»: γιατί σε φέρνει αντιμέτωπο με καταστάσεις και σε προετοιμάζει για συνθήκες που θα κληθείς –αργά ή γρήγορα– να διαχειριστείς μετέπειτα στη ζωή σου ως οικογενειάρχης, εργαζόμενος κτλ. 

  • Ας εστιάσουμε στο κομμάτι της διατροφής. Αλλάζει η σημασία της, διαφοροποιούνται οι «κανόνες» της για έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων;

Σαφώς. Ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων, μοιραία, καταναλώνει πληθώρα θερμίδων και συνεπώς θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση του μετά από κάθε προπόνηση ή αγώνα.

Επίσης, προκαλεί συνεχώς μικροτραυματισμούς στο σώμα του, γεγονός που επιβάλει επίσης την πλήρη λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών, με εστίαση σε εκείνα που είναι χρησιμότερα για τον εκάστοτε οργανισμό, ανάλογα τον τύπο της άσκησης που κάνει.

  • Εσύ, ας πούμε, έχεις απαράβατα διατροφικά pre/post training rituals κατά την προετοιμασία για έναν αγώνα ή την αποθεραπεία μετά;

Όπως κάθε αθλητής, έτσι και εγώ έχω τα δικά μου rituals πριν και μετά απόπροπονήσεις και αγώνες. Άλλωστε η διατροφή (πέρα από κάποιους βασικούς πυλώνες), είναι καθαρά υποκειμενική διαδικασία, που ο κάθε αθλητής γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα για τον εαυτό του.

Εγώ, αδιαμφισβήτητα, πριν από κάθε προπόνηση ή αγώνα θα πιω έναν καφέ. Με ξυπνάει και με καθιστά σε μια κατάσταση εγρήγορσης! Πέρα από αυτό, πλέον στο πρωινό και κυρίως μετά από τις προπονήσεις μου καθιέρωσα τις πρωτεΐνες της AMINO ANIMO, οι οποίες με έχουν βοηθήσει σε πολλούς τομείς, ξεκινώντας από τη εξισορρόπηση στα κιλά μου μέχρι και τη «φρεσκάδα» στα πόδια την επομένη ενός απαιτητικού workout στο στάδιο ή κάποιου long run στον δρόμο. (Οι δρομείς που διαβάζουν ξέρουν σίγουρα για ποιο πράγμα μιλάω).

  • Μίλησέ μας για όσα έπαιξαν ρόλο στην επιλογή σου να καθιερώσεις τη φυτική πρωτεΐνη AMINO ANIMO ως μέρος της προσωπικής σου διατροφής. Τι διαφορά έχει μια vegan πρωτεΐνη; Τι σημασία έχει αν οι πρώτες ύλες είναι βιολογικής προέλευσης;

Θέλοντας να βελτιώνομαι συνεχώς, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, επέλεξα να στραφώ προς τη φυτική πρωτεΐνη. Έτσι, ανακάλυψα την AMINO ANIMO, και από τότε τη χρησιμοποιώ καθημερινά. Μου δίνει όλη την ενέργεια που χρειάζομαι για να βγάλω τα απαιτητικά χιλιόμετρα των προπονήσεών μου και με βοηθάει σημαντικά στη μυική αποκατάσταση, ώστε να συνεχίζω την καθημερινότητά μου και να με βρίσκει ξεκούραστο και ετοιμοπόλεμο η επόμενη προπόνηση.

Από τη δική μου εμπειρία σε σχέση με ζωικά προϊόντα, η οργανική πρωτεΐνη AMINO ANIMO προσφέρει τα ίδια υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης κι ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων χωρίς trans λιπαρά, τοξίνες και δυσκολίες πέψης (γεγονός που απασχολεί ιδιαιτέρως εμάς τους δρομείς). Επίσης, το ποσοστό βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που παρέχουν οι συγκεκριμένες οργανικές πρωτεΐνες είναι μεγάλο, λόγω των βιολογικών πρώτων υλών και της μεθόδου παραγωγής. Είναι σημαντικό, ειδικά για τους αθλητές, να προσέχουμε τι βάζουμε στον οργανισμό μας.

  • Ας επιμείνουμε για λίγο στο κομμάτι της αποθεραπείας. Εσύ ο ίδιος, με τη διττή ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή και του αθλητή, ποια θεωρείς ότι είναι τα συστατικά της ιδανικής αποθεραπείας;

Καταρχάς, αξίζει να τονιστεί ότι η αποθεραπεία αποτελεί ουσιαστικό μέρος της προπόνησης, και όχι «προαιρετικό συνοδευτικό». Πολλοί δρομείς το ξεχνάμε και φτάνουμε και να την αγνοούμε ακόμα, καθώς τρέχουμε (κυριολεκτικά) να προλάβουμε τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας.

Από τη δική μου εμπειρία και χωρίς να έχω εξειδικευμένες γνώσεις διατροφολογίας, τα συστατικά της ιδανικής αποθεραπείας είναι: (α) ή άμεση κατανάλωση εύπεπτης πρωτεΐνης και υδατάνθρακα μέσα στα πρώτα 15-20΄ μετά την προπόνηση (β) η λήψη ηλεκτρολυτών και (γ)  ένα ολοκληρωμένο και σωστό πρόγραμμα διατάσεων και κρυοθεραπείας (ακόμη και μερικές ώρες μετά). Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν συνδυαστικά στη μείωση των κακώσεων και βοηθούν στη γρηγορότερη αποκατάσταση του μυοσκελετικού μας συστήματος.

Παρόλα αυτά, καθένας από μας θεωρώ πώς πρέπει να ζητά τη βοήθεια ειδικού προκειμένου να καθορίσει και να υιοθετήσει με τον κατάλληλο τρόπο καθετί από τα παραπάνω – και όχι μόνο. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι το πόσο σημαντικό είναι να μην αρκείται ποτέ κανείς σε «συμβουλές» από το διαδίκτυο, γιατί αυτό μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

  • Εξετάζοντας την περίπτωση ενός μη αθλητή που θέλει να εντάξει το τρέξιμο στην καθημερινότητά του ως μορφή προσωπικής άσκησης, τι θα συμβούλευες κάποιον/α που τώρα ξεκινά να τρέχει;

Θα τον συμβούλευα να ξεκινήσει ελεύθερα με οδηγό την αίσθησή του, τρέχοντας όσο τον αφήνει το σώμα του και εναλλάσσοντας περπάτημα και ελαφρού jogging. Στη συνέχεια, θα τον παρότρυνα να απευθυνθεί σε κάποιον πιστοποιημένο προπονητή, ο οποίος θα είναι ικανός να τον καθοδηγήσει με ασφάλεια και να τον προετοιμάσει για οποιονδήποτε στόχο έχει σκοπό να πετύχει.

  • Είναι το τρέξιμο ˗μεγάλων ή μικρών αποστάσεων˗ άθλημα ψυχολογίας; Πέρα από τη σωματική εγρήγορση, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχική δύναμη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν αγώνα;

Όσο περνάνε τα χρόνια, διαπιστώνω ότι η ψυχολογία του αθλητή αποστάσεων παίζει τεράστιο ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος. Όσο καλή προπόνηση και να έχει γίνει, εάν ο αθλητής βρίσκεται σε ψυχολογικό τέλμα θεωρώ πως, με μαθηματική ακρίβεια, δεν θα πετύχει τον στόχο που έχει θέσει και σαφώς δεν θα ευχαριστηθεί τον αγώνα του. Το ίδιο ισχύει φυσικά και σε ό,τι αφορά τις προπονήσεις και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία περιλαμβάνεται στην προετοιμασία του αθλητή.

  • Ποιοι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση ενός αθλητή;

Οι ίδιοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή όλων μας, είναι αυτοί που πρώτοι θα κατακεραυνώσουν εμάς τους αθλητές, ρίχνοντας κατακόρυφα την απόδοσή μας. Από όλα όσα μπορεί να παίξουν ρόλο όμως, ένα μπορεί να καταστεί το πλέον απροσπέλαστο εμπόδιο: το ίδιο μας το σώμα. Έννοιες όπως τραυματισμός, πόνος και ενόχληση, όσο οικείες κι αν είναι σε εμάς τους δρομείς, κατέχουν σταθερά τις επικρατέστερες θέσεις των υπαιτίων για την πτώση της απόδοσής μας.

  • Ζεις και δραστηριοποιείσαι στην πόλη της Πάτρας. Γιατί επιλέγεις να παραμένεις εδώ; Έχεις εξετάσει ποτέ το ενδεχόμενο της αλλαγής σκηνικού;

Παρόλο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης, η Πάτρα είναι πλέον η δεύτερη πατρίδα μου. Ζω και δραστηριοποιούμαι εδώ, έντεκα χρόνια τώρα και δύσκολα μπορώ να φανταστώ κάποιο σενάριο στο οποίο την αποχωρίζομαι. Ταυτόχρονα, οι επισκέψεις στον τόπο και την οικογένειά μου είναι περισσότερο από συχνές, οπότε για την ώρα έχω βρει τη χρυσή τομή και δε σκέφτομαι το ενδεχόμενο της αλλαγής σκηνικού. 

  • Μια και αναφερθήκαμε σε αλλαγές σκηνικού: αποτελεί η εναλλαγή του τοπίου, το φυσικό περιβάλλον μιας διαδρομής κίνητρο για έναν δρομέα; Αναφέρθηκες πριν σε έναν αγώνα που διοργανώθηκε, πριν χρόνια, στο χωριό σου. Θα μπορούσαν τα ελληνικά χωριά να μπουν ξανά στον χάρτη μέσω του αθλητισμού;

    Ναι! Τόσο η συχνή εναλλαγή του τοπίου, όσο και το φυσικό περιβάλλον, δίνουν κίνητρο σε έναν δρομέα και σπάνε τη μονοτονία της συνεχόμενης προπόνησης, η οποία πολλές φορές θα συμβεί να είναι ανιαρή μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Έτσι, οι δρομείς πολλές φορές αφήνουν την πόλη καταφεύγοντας σε αγώνες δρόμου ή βουνού, οι οποίοι λαβαίνουν μέρος σε πληθώρα χωριών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος με αξιοσημείωτο αριθμό συμμετοχών, κατατάσσοντας τα επάξια σε αξιοπρόσεκτα σημεία του χάρτη (και) μέσω του αθλητισμού.

  • Μπορείς να μας μιλήσεις για το τοπίο των χωριών της Μάνης;

Τα τοπία των χωριών της Μάνης, χωρίς καμία υπερβολή, κόβουν την ανάσα. Από τη μια πλευρά απλώνονται οι πρόποδες του επιβλητικού Ταϋγέτου, ενώ από την άλλη κυριαρχεί το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου θάλασσας. Το άγριο τοπίο που δικαίως έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη Μάνη, στέκει φρουρός πλαισιώνοντας μια αρχιτεκτονική που ξέρει να αξιοποιεί περίτεχνα την πέτρα- αυτή η πέτρα λοιπόν, σε συνδυασμό με το πράσινο, είναι ένα στοιχείο που θα συναντήσεις στην πλειοψηφία των χωριών της Μάνης.

  • Μίλησέ μας για την αγαπημένη σου διαδρομή, αυτή που νιώθεις ότι δεν θα βαρεθείς ποτέ. 

Η αγαπημένη μου διαδρομή είναι αυτή που διασχίζει το δάσος της Στροφιλιάς. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο δάσος στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, το οποίο έχει μήκος περίπου 14 χλμ. και πλάτος 1,2 χλμ. Το τερέν είναι ιδανικό για δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ενώ η όλη διαδρομή απλώνεται κάτω από δέντρα, τα οποία την προστατεύουν από τον ήλιο. Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός και η όλη ομορφιά του τοπίου μας ωθούν να επισκεπτόμαστε το δάσος κάθε Κυριακή (για τα long runs και όχι μόνο), συνδυάζοντας μάλιστα την προπόνηση με ένα αναζωογονητικό μπάνιο στη θάλασσα. 

  • Ποια είναι η διαδρομή που δεν είχες μέχρι σήμερα την ευκαιρία να τρέξεις, αλλά θα ήθελες πολύ να προσθέσεις στο ενεργητικό σου;

Η διαδρομή που θα ήθελα μια μέρα να τρέξω, αλλά δεν έχω καταφέρει ακόμα να πραγματοποιήσω, είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο αγώνων. Θα ήθελα να καταφέρω κάποια στιγμή να ολοκληρώσω τη σειρά των έξι «Major Marathons» που γίνονται στο Σικάγο, το Βερολίνο, τη Βοστώνη, το Λονδίνο, το Τόκιο και τη Νέα Υόρκη.

Φυσικά, στην κορυφή των κορυφών για μένα παραμένει πάντα η διαδρομή του Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Δεν την ανέφερα γιατί την έχω τρέξει και σκοπεύω στο μέλλον να το επαναλάβω! 

*IT IS FORBIDDEN TO REPUBLISH, USE PHOTOGRAPHIC MATERIAL AND ANYTHING ELSE WITHOUT THE CONSENT OF THE AUTHOR.

Συνέντευξη © λ3 by Maria Kantani

Φωτογραφία © λ3 by Giannis Paraskevas

#lovenlivelife

Contact Us
Subscribe to Newsletter

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0