Santa Catarina Palopó

Το Santa Catarina Palopó είναι σίγουρα ικανό να κερδίσει τον τίτλο του πιο πολύχρωμου χωριού της λίμνης Ατιτλάν.

Το πρώτο μας καλοκαίρι τη μετα-Covid εποχή, βρεθήκαμε στην Κεντρική Αμερική. Περάσαμε τρεις μήνες ανακαλύπτοντας νέα μέρη, γνωρίζοντας υπέροχους ανθρώπους ˗ταξιδιώτες και ντόπιους˗ και δουλεύοντας πάνω σε project με ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Στα πλαίσια αυτού του ταξιδιού, βρεθήκαμε και στη Γουατεμάλα. 

Η Γουατεμάλα είναι μια χώρα με απίστευτη φυσική ομορφιά, την οποία παραδόξως δεν κατορθώνουν να επισκιάσουν τα, διόλου αμελητέα, προβλήματα που αντιμετωπίζει: η χώρα,  που βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο για 36 χρόνια, ακόμη αναζητά τις οικονομικές και πολιτικές της ισορροπίες. Ο τόπος αυτός, ο άγριος, φιλοξενεί τρομερά ηφαιστειογενή τοπία και μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, παράγει τον πιο ωραίο καφέ και το πιο νόστιμο κακάο που έχουμε γευτεί και προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όσους κάνουν το βήμα να τον επισκεφτούν. 

Στη Γουατεμάλα βρίσκεται και η λίμνη Ατιτλάν. Σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό, περιτριγυρισμένη από ηφαίστεια και χωριουδάκια, είναι ένα σημείο-προορισμός, που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείς. Στην περιοχή κατοικούν πολλοί ιθαγενείς, απόγονοι των Μάγια, ενώ το κάθε χωριό έχει τον δικό του χαρακτήρα. Αξίζει λοιπόν να πάρεις τον χρόνο σου και να προγραμματίσεις το ταξίδι ώστε να επισκεφθείς όσα περισσότερα γίνεται. Η μετακίνηση από χωριό σε χωριό γίνεται με βάρκες, κάτι που όχι μόνο εξυπηρετεί, αλλά χρωματίζει με ακόμα πιο έντονα χρώματα τις διαδρομές, μεταξύ ενός συμπλέγματος οικισμών, που έχουν όλοι αναπτυχθεί με κέντρο και σημείο ένωσης, τη λίμνη. Κάποια χωριά συνδέονται και με οδικές αρτηρίες, οπότε μπορείς να φτάσεις σε αυτά είτε με collectivο, είτε με tuk-tuk. 

Μια που μόλις αναφέραμε τη λέξη «χρώματα», ας μιλήσουμε για ένα από τα χωριά που, χάρη σε αυτά, έχει μείνει πιο έντονα εντυπωμένο στη μνήμη μας. Το Santa Catarina Palopó είναι σίγουρα ικανό να κερδίσει τον τίτλο του πιο πολύχρωμου χωριού της λίμνης! Στο χωριό κατοικούν ιθαγενείς Μάγια, πολλοί από τους οποίους μιλούν την διάλεκτο Kaqchikel.

Ξεχωρίζει λόγω των κτιρίων και των σπιτιών του, που είναι όλα ζωγραφισμένα. Η πρωτοβουλία των κατοίκων να χρωματίσουν τα κτίρια ξεκίνησε από έναν τοπικό οργανισμό και είχε ως κύριο σκοπό τη βελτίωση της όψης του χωριού και την ενίσχυση της τουριστικής του ανάπτυξης. Ωστόσο, αν και η συγκεκριμένη δράση όντως βοήθησε σημαντικά στο «να μπει στον χάρτη» του ταξιδιώτη το συγκεκριμένο μέρος, ευτυχώς δεν οδήγησε στο άλλο άκρο. Το Santa Catarina Palopó είναι πλέον σίγουρα γνωστό, απέχει όμως από το να γίνει ένα εντελώς τουριστικό χωριό, όπως συμβαίνει με άλλα στη λίμνη. 

Έτσι, στο Santa Catarina Palopó, οι ρυθμοί ζωής είναι ήρεμοι. Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους του θα δεις γυναίκες ντυμένες με τα παραδοσιακά huipiles, παιδιά να παίζουν στα σοκάκια, collectivo να ανεβοκατεβαίνουν τους λόφους. Είναι ένα ήρεμο μέρος, ιδανικό για όσους θέλουν να περιηγηθούν στη φύση, να κολυμπήσουν στη λίμνη, να επισκεφθούν κάποια γκαλερί, που θα τους συστήσει στην εγχώρια αισθητική ή να ψωνίσουν παραδοσιακά ρούχα και υφαντά, στηρίζοντας έτσι την τοπική κοινότητα. 

Την ημέρα της άφιξής μας, το Santa Catarina Palopó μας καλωσόρισε με βροχή. Κατεβήκαμε βιαστικά από το collectivo (που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αγροτικό του οποίου η καρότσα λειτουργεί σαν δημόσιο μέσο μεταφοράς) και βρήκαμε καταφύγιο στη στέγη ενός χρωματιστού σπιτιού. Δίπλα μας, ένα κοριτσάκι που πουλούσε σουβενίρ σε καλάθι και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων με ζαρζαβατικά από την τοπική αγορά. Αναμέναμε όλοι να κοπάσει η βροχή. 

Και μόλις πέρασε η μπόρα, βρεθήκαμε στα σοκάκια του χωριού να χαζεύουμε και να τραβάμε φωτογραφίες, σαν γνήσιοι τουρίστες. Τέτοιοι δεν είμαστε όλοι άλλωστε, σε κάθε νέο τόπο; Περαστικοί, επισκέπτες, ταξιδιώτες. Τα βήματά μας μάς οδήγησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, σε ένα καφέ όπου απολαύσαμε, με μεγάλες, απολαυστικές γουλιές, δυνατό μαύρο καφέ. Δυνατό και αρωματικό: ό,τι περιμένεις από ένα χαρμάνι καλλιεργημένο σε ηφαιστειογενές έδαφος. Τη γευστική και αρωματική μας απόλαυση συνόδευε το θέαμα των πολύχρωμων κτιρίων, με τα μπλε και τα γαλάζια τους χρώματα να λούζονται στο φως του ήλιου που σιγά σιγά έκανε την εμφάνισή του.

Κατηφορίζουμε σε αναζήτηση τροφής, αλλά αντ΄αυτού καταλήγουμε σε ένα σπίτι, το οποίο είναι και μαγαζί. Γυναίκες διαφόρων ηλικιών μας δείχνουν με καμάρι τις δημιουργίες τους, τις τοπικές ενδυμασίες και διάφορα ωραία υφαντά. Αγγλικά δεν μιλούν – αλλά η μεταξύ μας συνεννόηση παραμένει άψογη. Ανοίγουμε το google maps και τους δείχνουμε που είναι η Ελλάδα. Τους δείχνουμε από πού ξεκινήσαμε για να έρθουμε στο Santa Catarina Palopó τους. Πριν φύγουμε, αγοράζουμε ένα υφαντό, ένα κάτι, για να θυμόμαστε. Χρωματιστό: όπως ο τόπος αυτός και οι άνθρωποί του. 

*It is forbidden to republish/ use photographic material or any part of the article without the author’s consent.

Κείμενο © λ3 by Yaba Travellers

Φωτογραφία © λ3 by Yaba Travellers

#lovenlivelife

Contact Us
Subscribe to Newsletter

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0