ο σμολικασ και τα συστατικα μιασ περιπετειασ

Σκέψου την περιπέτεια σαν ένα κομμάτι πίτσα. Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο απολαυστική; Τα συστατικά της. Αφράτο, μεστό ζυμάρι, φρέσκια σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, βασιλικός και ελαιόλαδο. Απλά, αλλά σπουδαία υλικά, ικανά να δημιουργήσουν εκρήξεις χαράς και ικανοποίησης όχι μόνο στον ουρανίσκο σου αλλά και στα βαθύτερα επίπεδα της  ψυχής σου. Κάπως έτσι λειτουργεί και η περιπέτεια, τα συστατικά της είναι αυτά που μπορούν να την απογειώσουν. 

 Όλα ξεκινούν από τον προορισμό. Χρειάζεσαι κάτι που να σε ενθουσιάσει, ένα μέρος που δεν έχεις επισκεφθεί ξανά αλλά κοσμεί τις πρώτες θέσεις της λίστας των επιθυμιών σου. Επόμενο συστατικό, το ξεβόλεμα. Παραδοσιακά, περιπέτεια σημαίνει μια συναρπαστική εμπειρία, ένα τολμηρό εγχείρημα – ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα – που θα σε βγάλει έξω από τη ζώνη οικειότητας που έχεις φτιάξει και θα σου χαρίσει την γεύση του αξέχαστου. Φυσικά, χρειάζεται και αυτό το κάτι, που θα σου ‘’γεμίσει’’ τα μάτια. Ένα περιβάλλον που θα αποτυπωθεί έντονα στη μνήμη σου και κάθε φορά που η  εικόνα του θα έρχεται στο μυαλό σου, θα νιώθεις πλήρης. Τέλος, το πιο σημαντικό συστατικό, η καρδιά της περιπέτειας, είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα ζήσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία. Αυτοί με τους οποίους θα μοιραστείς στιγμές, χρόνο και συναισθήματα, τα οποία θα φυλάς σαν παράσημο στη βιτρίνα με τα κειμήλια των αναμνήσεων σου. 

Για εμάς τους, τους δέκα γνωστούς – άγνωστους ανθρώπους που μαζευτήκαμε στα ξύλινα τραπέζια του καταφυγίου, ο προορισμός ήταν ένας και το όνομα αυτού ‘’Σμόλικας’’.

Η μυρωδιά του πρωινού κατακλύζει το ορειβατικό καταφύγιο Σμόλικα, ενώ η Νίκη και ο Μιχάλης με τους φακούς ‘’καρφιτσωμένους’΄στο κεφάλι τους ετοιμάζουν ομελέτες και καφεδάκια. Τα backpack μας, παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, είναι πανέτοιμα να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα για μια επιτυχημένη πεζοπορία. Μπανάνες, ξηροί καρποί και μπάρες δημητριακών για δύναμη και ενέργεια, μαύρη σοκολάτα, ένα παγούρι με δροσερό νερό, το φαρμακείο με χανσαπλάστ, αντισταμινική αλοιφή, εντομοαπωθητικό και ενυδατικό χειλιών αλλά και ένα χαρτί υγείας γιατί στα βουνά όλα είναι πιθανά. Τέλος, στο πλάι του σακιδίου, για εύκολη πρόσβαση, υπάρχει πάντα ο απαραίτητος συνοδοιπόρος, το αντηλιακό σου.

Έπειτα, απλώς ξεκινάς. Δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις, αλλά η αδρεναλίνη που σου προκαλεί το άγνωστο είναι αρκετή για να σε κάνει να βάλεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο – για αρχή τουλάχιστον. Η διαδρομή μας ξεκίνησε από το καταφύγιο του Σμόλικα και από την πρώτη στιγμή ξέραμε ότι αυτή δεν πρόκειται να είναι “μια ακόμη πεζοπορία στο βουνό”.

Μπροστά μας ξεδιπλώνεται ένα πυκνό δάσος από πεύκα και ρόμπολα και εμείς σαν μικρά ανθρωπάκια μπροστά στο μεγαλείο της φύσης, άλαλα από την ομορφιά, στεκόμαστε σαν άλλα αγριοκάτσικα στην ανηφόρα.

Ξαφνικά το τοπίο αλλάζει. Μαυρόπευκα, οξιές και έλατα και η κορυφή του Σμόλικα εμφανίζεται για πρώτη φορά μπροστά μας, αγέρωχη και μαγική. Ακολουθώντας το μονοπάτι και προσπαθώντας να κρατήσουμε την αναπνοή και τον ρυθμό σταθερό, καταλαβαίνουμε την αλλαγή στον αέρα σε κάθε χιλιόμετρο – είναι μια περίεργη αίσθηση, σαν να προκαλείς τα πνευμόνια σου σε κάθε βήμα και ταυτόχρονα να εκπλήσσεσαι με το πόσο αντέχεις. Βαθιές ανάσες και πίστη στην περιπέτεια.

Κάθε καλή περιπέτεια που σέβεται τον εαυτό της χρειάζεται και τον δράκο του παραμυθιού. Στην προκειμένη μια Δρακόλιμνη – τη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, που απλώνεται πλέον μπροστά μας, στα 2.154 μέτρα υψόμετρο. Σαν τα μικρά παιδιά που δοκιμάζουν πρώτη φορά σοκολάτα, επιταχύνουμε το βήμα μας στα τελευταία μέτρα για να ‘’γευτούμε’’ την ενέργεια της λίμνης. Μένουμε για λίγο ακίνητοι προσπαθώντας να αφουγκραστούμε το περιβάλλον. Η ομορφιά της αλπικής λίμνης ασύγκριτη. Η χρωματική παλέτα σε καφέ τόνους και ο ουρανός μπλε και φωτεινός. 

Ο Ηλίας, ο οδηγός μας, αρχίζει να μας λέει ιστορίες: “Αδελφάδες όπως είναι με την δρακόλιμνη της Τύμφης, ο μύθος λέει πως μέσα στα άπατα νερά τους ζούσαν δύο δράκοι που είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλον. Απο τον πετροπόλεμο, οι όχθες του Σμόλικα έχουν λευκό χρώμα με μαύρες πέτρες ενώ της Τύμφης, μαύρο χρώμα με λευκές πέτρες. Ένας άλλος θρύλος μιλάει για τον δράκο του Σμόλικα που μεταμορφώθηκε σε κριάρι για να ‘’καταπιεί’’ μέσα στα νερά του τα κοπάδια της περιοχής, εξού και οι βοσκοί δεν πλησιάζουν την λίμνη”. Όμως η μαγεία δεν τελειώνει εδώ. θα τη βρεις στους αλπικούς Τρίτωνες, ένα μικρό αμφίβιο που ζει στα νερά της λίμνης και είναι γνωστό και ως δρακάκι.

Αν κοιτάξεις από ψηλά, το σχήμα της λίμνης μοιάζει με καρδιά. Μπορεί το βάθος της να είναι ακόμα και σήμερα άγνωστο, αλλά το πόσο εντυπωσιακά γαλήνια μοιάζουν όλα είναι κάτι που δεν ξεχνάς εύκολα. Αν κλείσεις τα μάτια και αφεθείς στην ησυχία, μπορείς να ακούσεις ένα ολόκληρο οικοσύστημα να κινείται, να πεθαίνει και να αναγεννιέται. Σηκώνοντας το κεφάλι, θα δεις τον Σμόλικα, το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, να στέκει στιβαρός μπροστά σου, καλώντας σε σε μια ακόμη πρόκληση.

“Τι λέτε, θα ανέβουμε κορυφή;’’ ρωτάει ο Χρήστος. Η σωστή προετοιμασία του backpack, από το σπίτι κιόλας, είχε μόλις εξυπηρετήσει τον σκοπό της. Η δροσιά του νερού και η ενέργεια του φαγητού έγιναν θησαυρός γαστρονομίας, το απαραίτητο σκούντημα στην πλάτη που χρειαζόμασταν για συνεχίσουμε.

Το μονοπάτι προς την κορυφή του Σμόλικα είναι κακοτράχαλο και ανηφορικό. Όσο ανεβαίνεις, οι πλαγιές και τα δέντρα πίσω σου ενώνονται με τέτοιο τρόπο που μοιάζουν με ζωγραφιά του Bob Ross και σιγά σιγά η καρδιά της Δρακόλιμνης γίνεται πλέον ξεκάθαρη. Διάσπαρτα, η πιο επιδέξια καλλιτέχνης, η φύση, έχει αφήσει τα έργα της σε κοινή θέα για να τα θαυμάζουμε δωρεάν. Δέντρα ‘’χτυπημένα’’ από τις καιρικές συνθήκες έχουν μετατραπεί σε φυσικά γλυπτά που κοσμούν το βουνό. Σε κάθε γερό πάτημα, γυρνάς το κεφάλι και η θεά σε κατακλύζει. Σε περίπου μια ώρα, θα δεις μπροστά σου την κορυφή, σε μια διαδρομή όχι απαιτητική αλλά εξαιρετικά κουραστική. Τα τελευταία 600 μέτρα ζητούν όλες σου τις δυνάμεις. Όλο σου το είναι σπρώχνει το σώμα σου. Το συναίσθημα γνώριμο, ανακούφιση και περηφάνια. Και αμέσως μετά, το αίσθημα της ταπεινότητας, αυτό που οφείλεις να έχεις κάθε φορά που έχεις την τύχη να αντικρίσεις το μεγαλείο της κορυφής. Βόρεια ο Γράμμος, νότια η Τύμφη, ανατολικά η Πίνδος και στη μέση εμείς, κατάκοποι και τρισευτυχισμένοι. Τα συστατικά απλά, το αποτέλεσμα η απόλυτη απόλαυση. Στο βιβλίο της κορυφής, αφήσαμε και εμείς τα ονόματα μας δίπλα στα ονόματα εκείνων που μοιράστηκαν την κορυφή μαζί μας.

“Θεε μου μεγαλοδύναμε, που ’σαι ψηλά εκεί πάνω’’ τραγουδάμε όλοι μαζί γύρω από τη μεγάλη φωτιά που στήθηκε στο καταφύγιο. Χειραψίες, γέλια, αγκαλιές, κεράσματα στην παρέα των ταξιδιωτών που όλο και μεγαλώνει. Η ζεστασιά έχει πάρει την κούραση από τα σώματα μας ενώ τα βλέφαρα μας ανοιγοκλείνουν σε αργή κίνηση δηλώντας την ηρεμία και την χαλάρωση της στιγμής. Το πέτρινο καταφύγιο, περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος λευκής πεύκης, μας προσέχει σαν άλλος καλοσυνάτος γονέας και ο έναστρος ουρανός περιμένει τις ευχές μας πριν κλείσουν τα φώτα.

Το βουνό δίνει τη σειρά του στο “καλό νερό’’, δηλαδή τον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης, τον Βοϊδομάτη. Το σημείο του ταξιδιού που έβγαλε από μέσα μας αυτό που λένε «εσωτερικό παιδί» και μας κάλεσε να αφεθούμε και να παίξουμε. Ραντεβού στο γεφύρι του ποταμού, ανάμεσα από Αρίστη και Πάπιγκο Ζαγορίου: οι κόκκινες σχεδίες του ράφτινγκ και οι χαμογελαστοί οδηγοί, μας περιμένουν για μια ημέρα στον παράδεισο.

Κράνη, σωσίβια, στολές, και το απαραίτητο αντηλιακό στη θέση τους και η εκπαίδευση ξεκινά με το σωστό κράτημα του κουπιού και την κατάλληλη τοποθέτηση των σωμάτων μας στη σχεδία. Χωριζόμαστε σε ομάδες και ξεκινάμε έναν άτυπο ανταγωνισμό, που μόνο να μας ενώσει καταφέρνει τελικά.

Ο Βοϊδομάτης διασχίζει ένα από τα πιο μαγευτικά ορεινά μέρη της Ελλάδας καθώς και μνημεία φυσικής ομορφιάς. Ένα από αυτά και το φαράγγι του Βίκου. Για 15 χιλιόμετρα, σου προσφέρει ένα ταξίδι που υπόσχεται να μην το ξεχάσεις, αν αποφασίσεις να τον διασχίσεις ακολουθώντας την ροή του. Κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά που σε καλούν να απλώσεις το χέρι σου και να νιώσεις την δροσιά τους, ένα καταπράσινο περιβάλλον από αιωνόβια πλατάνια και μικρούς καταρράκτες, μονότοξα γεφύρια και μια αίσθηση ότι νεράιδες σε ακολουθούν και σε προσέχουν σε αυτή την υδάτινη διαδρομή.

Γέλια, φωνές, νερά και μια παιχνιδιάρικη «μάχη» όσο ο ποταμός μας ξεναγούσε από μόνος του στις πιο ιδιαίτερες ομορφιές του, αφήνοντας τους τολμηρούς να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του. Ο χρόνος χάθηκε, τα κινητά είχαν μείνει πίσω στα σακίδια μας, δεν υπήρχε άλλη επιλογή, μόνο να συνδεθείς με την φύση και να ρουφήξεις αυτούσια όλη την εμπειρία. Στο τέλος, οι καταρράκτες του τεχνητού φράγματος και τα τινάγματα της βάρκας μας στον αέρα σε συνδυασμό με τις τσιρίδες χαράς, έστεψαν την εμπειρία μας στον ποταμό με την κορδέλα της χαράς και της ανεμελιάς. Αυτό που έμεινε όταν αράξαμε στη στεριά ήταν τα ξαναμμένα μάγουλα της ανόθευτης ευγνωμοσύνης.

Ελληνικός καφές και καρυδόπιτες, στο υπέροχο Πάπιγκο, για το κλείσιμο της εξόρμησης και όλοι εμείς που μέσα από το ‘’μοίρασμα’’ του βουνού και της φύσης, γίναμε φίλοι. Και ναι, υπάρχουν σκαμπανεβάσματα σε μια περιπέτεια, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου, λέγοντας ναι σε βγάζει έξω από την πεπατημένη. Ακόμα και αν είναι μια πεζοπορία στο βουνό, το σημαντικό είναι να βρίσκεσαι σε κίνηση, σωματική και ψυχική.

Και ποιος ξέρει, ίσως είσαι τυχερός και την επόμενη φορά πετύχεις τις βραδιές πίτσας στο καταφύγιο Σμόλικα, χειροποίητη, καταναλώνεται μόνο στα 1750 μέτρα. Αλλά ακόμα και αν δεν τα καταφέρεις, όπως εμείς, υπάρχει πάντα το efood για να σου υπενθυμίζει ότι μέχρι να πεις ‘’backpack’’ θα φτάσουν σπίτι σου όλα τα εφόδια μιας περιπέτειας. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ είναι να φωνάξεις 1,2,3 και να σηκωθείς από τον καναπέ. Και όση ώρα ετοιμάζεσαι, παραγγέλνεις και μια πίτσα!

*It is forbidden to republish, use photographic material and anything else without the consent of the author.

Κείμενο © λ3 by Mary Retsina

Φωτογραφία © λ3 by Christos Tzoutis, Panagiotis Papaioannou & Giannis Paraskevas

 

#lovenlivelife

Contact Us
Subscribe to Newsletter

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0