Παρνασσός: Χιονοδρομικό Κέντρο και Μαθήματα Χιονοδρομίας

Γιατί μας αρέσει τόσο το χιόνι;

Γιατί το χιόνι έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει το τοπίο με τον πιο ήσυχο, ήπιο, μαλακό τρόπο. Σαν ξόρκι και σα χάδι, που σε κάνει να χαμογελάς πάλι όπως όταν ήσουν παιδί. Σε κάνει να θέλεις να πέσεις και να χωθείς μέσα του, να τσουλήσεις, να γίνεις μούσκεμα, χωρίς να σε νοιάζει.

Πώς όμως μπορείς να αφεθείς στη χαρά αυτή μένοντας παράλληλα μέσα στα όρια της ασφάλειας; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, κοντά στη λαχτάρα του παιδιού για το χιόνι, νιώθουν κάτι να τους «μαγκώνει». Αισθάνονται έναν αόριστο φόβο για το άγνωστο, και η επιβλητικότητα του χιονισμένου βουνού μοιάζει να τους κρατά σε απόσταση. Mια απόσταση που λαχταρούν, μα δε γνωρίζουν τον τρόπο να διανύσουν. Αυτός ο φόβος, καμιά φορά, φτάνει να γίνει εμπόδιο απροσπέλαστο. Τότε, ο ερχομός του χειμώνα προκαλεί μία και μόνη επιθυμία: να κλειστείς στο σπίτι, προσμένοντας καρτερικά να έρθει η άνοιξη- και στο κατόπι της το καλοκαίρι.

Το βουνό δε χρειάζεται να το φοβάσαι.

Το μόνο που χρειάζεται, είναι να το σέβεσαι- και εκείνο θα σου δώσει κάθε λόγο για να το αγαπήσεις, και τον χειμώνα. Ο σεβασμός απαιτεί όμως γνώση. Και είναι αλήθεια πως η κατάκτηση της- όποιου είδους- γνώσης παραμένει πάντα πρόκληση, διότι σε καλεί να μπεις σε μια διαδικασία εκμάθησης. Σου έχω όμως καλά νέα: μιλάμε για ένα είδος εκμάθησης πολύ συναρπαστικότερης από εκείνη που προσφέρει το «τυπικό» σχολείο. Αρκεί να αποφασίσεις να επισκεφθείς το κοντινότερο χιονοδρομικό κέντρο και να κάνεις μαθήματα σκι, τον Ορειβατικό Σύλλογο της περιοχής σου και να παρακολουθήσεις μαθήματα χιονοδρομίας, ή να επιδιώξεις να αποκτήσεις το φουλ πακέτο στη Σχολή Χειμερινού Βουνού.

Εμάς, η τελευταία μας εξόρμηση στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού μας βρήκε παρέα με την Breitling και το Breitling Endurance Pro. Εκεί, είχαμε τη χαρά να γίνουμε μέρος της όμορφης παρέας του Snowflake Winter School. Οι καθηγητές του σκι, όλοι λάτρεις του βουνού, μοιράστηκαν μαζί μας μικρά και μεγάλα μυστικά για όλα όσα εξασφαλίζουν την πιο ασφαλή, ολοκληρωμένη εμπειρία δράσης και απόλαυσης στο χιόνι.

Όσο όμορφη κι αν είναι η ατμόσφαιρα του σαλέ, όσο χαλαρωτικό κι αν είναι το να απολαμβάνεις τη θέα του κατάλευκου τοπίου στη ζεστασιά… ποιος ο λόγος να μείνεις πάλι μέσα, ενώ η περιπέτεια βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής;

Γιατί να μην απολαύσεις το βουνό και το χιόνι με έναν νέο τρόπο, αποδεικνύοντας στον εαυτό σου πως, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε δύσκολο έως και ακατόρθωτο, τελικά είναι δυνατό;

Κανείς δεν περιμένει να φτάσεις από το μηδέν στο εκατό! Ούτε για πρωταθλητισμό πάμε, ούτε είναι απαραίτητο η πρόκληση αυτή να είναι μια εμπειρία μοναχική. Στις σχολές σκι επιλέγεις, ανάλογα το επίπεδό σου, για πόσες ώρες θέλεις να έχεις την καθοδήγηση ενός δασκάλου, ενώ μπορείς να μοιραστείς τα έξοδα με κάποιον φίλο σου, ώστε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο σκι ή το snowboard πλάι- πλάι. 

Και γιατί να μη γίνει αυτή η συνθήκη επαφής με τη Φύση ευκαιρία για μια όμορφη οικογενειακή ανάμνηση; Το Snowflake Winter School ξεχωρίζει για τα μαθήματα που προσφέρει ειδικά για μικρές ηλικίες, και σε αυτή την προσπάθεια έχει την υποστήριξη της Breitling Athens Boutique. Η Breitling, ιστορική ελβετική ωρολογοποιία που ιδρύθηκε το 1884, εξελίσσεται διαρκώς διατηρώντας το κλασικό, απαράμιλλο στυλ της και φιλοδοξεί να κάνει, κυριολεκτικά, κάθε μας δευτερόλεπτο να μετρά. Εύλογα λοιπόν, απολαμβάνει να στηρίζει δραστηριότητες στη φύση, σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Το σκι δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, ειδικά όταν μιλάμε για μια πρωτοβουλία με σκοπό να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις μικρές ηλικίες στα πρώτα τους βήματα στο βουνό.

Αναρωτιέσαι πόσο κατάλληλο είναι για ένα παιδί το περιβάλλον ενός χιονοδρομικού κέντρου, ή πόσο προσφέρεται μια τέτοια δραστηριότητα για τους μικρούς φίλους τις περιπέτειας;

Θα περιοριστώ να πω πως οι μικροί σκιέρ επεδείκνυαν πολύ περισσότερο θάρρος, μεγαλύτερη άνεση και καλύτερο έλεγχο του σώματός τους σε σχέση με τους ενήλικες, στους οποίους έβαλαν τα γυαλιά τσουλώντας στις πλαγιές του βουνού με μεγάλη ευκολία.

Ένας ακόμα τρόπος να απολαύσεις το βουνό και το χιονισμένο τοπίο, στον οποίο προσπαθεί το Snowflake Winter School να δώσει έμφαση, είναι το ορειβατικό σκι. Με αυτή την τεχνική, μπορείς εύκολα να “διασχίσεις” χιονισμένες πλαγιές και να βρεθείς σε μέρη απάτητα, γεμάτα ομορφιά, καθώς και να απολαύσεις “κατεβασιές” σε σημεία που δεν υπάρχει άλλος τρόπος πρόσβασης. 

Εδώ να πούμε πως είναι ακόμα πιο απαραίτητο να επιδεικνύει κανείς ύψιστη προσοχή και απόλυτη υποταγή στους κανόνες ασφαλείας, καθώς η λέξη “απάτητο” είναι συνδεδεμένη με την έλλειψη της γνώσης για το σημείο το οποίο προσεγγίζουμε. Η γοητεία του αγνώστου συχνά άλλωστε βασίζεται στον αμφίσημο και απρόβλεπτο χαρακτήρα όσων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να λοιπόν για να επιχειρήσεις μια «prima vista» διαδρομή, όχι μόνο να γνωρίζεις καλά το βουνό, αλλά και να μπορείς να «διαβάσεις» τις καιρικές συνθήκες, να υπολογίσεις την πιθανότητα χιονοστιβάδας κ.ο.κ.

Ένας πιο εύκολος τρόπος να απολαύσεις την εμπειρία της ελεύθερης κίνησης στις λευκοντυμένες πλαγιές είναι οι χιονορακέτες. Χωρίς να χρειάζεσαι ειδικά παπούτσια, οι χιονορακέτες βοηθάνε να μην βουλιάζουν τα πόδια στο χιόνι, οπότε μπορεί κανείς να περπατήσει το βουνό χωρίς ιδιαίτερη κούραση.

Την επόμενη χρονιά, λοιπόν, θυμήσου πως υπάρχουν πολλές επιλογές για να απολαύσεις τα χιονισμένα βουνά και δάση, πάντα με την κατάλληλη προετοιμασία, την απαραίτητη γνώση και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Την επόμενη φορά που η παρέα θα προτείνει εξόρμηση σε χιονοδρομικό κέντρο, δώσε ραντεβού με τον εαυτό σου, δώσε υπόσχεση να δοκιμάσεις κάτι νέο. Γιατί τώρα ξέρεις: υπάρχουν πολύ καλύτερα πράγματα να κάνεις, από το να χαζεύεις τους άλλους να απολαμβάνουν το σκι τους.

*It is forbidden to republish, use photographic material and anything else without the consent of the author.

Κείμενο © λ3 by Christos Tzoutis

Φωτογραφία © λ3 by Christos Tzoutis & Giannis Paraskevas

#lovenlivelife

Contact Us
Subscribe to Newsletter

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0