Κατώγι Αβέρωφ

Δεν υπάρχει λάθος μέρα για να επισκεφθείτε το Οινοποιείο Αβέρωφ. Είναι επισκέψιμο κάθε ημέρα, όλο τον χρόνο. Και δεν υπάρχει λάθος εποχή για να αφεθείτε στη γοητεία του λιθόκτιστου, τετράστερου ξενοδοχείου που παραστέκει το περίφημο Κατώγι, με τη μοναδική ιστορία και τους οινικούς θησαυρούς.

Εδώ κάθε μήνας έχει τα μυστικά του, τις δικές του ομορφιές και τις δικές του αφορμές για γιορτή- και φυσικά το αντίστοιχο κρασί που θα πρωταγωνιστήσει χαρίζοντας γεύση, χρώμα και άρωμα στο τύπωμα της μνήμης. «Ο χρόνος όλο κυλάει, κυλάει/ φίδι που πάει, και πάει και πάει». Εδώ, μαζί με τον χρόνο κυλά κι ο κύκλος ζωής των αμπελιών. Κι η Φύση που αγκαλιάζει τη μετσοβίτικη γη, κάθε που αλλάζει πρόσωπο, αλλάζει και τα δώρα της: τις πρώτες ύλες που προσφέρει.

Αρκεί το πρώτο πρωινό που θα απολαύσετε στο Κατώγι Αβέρωφ, για να σας αποδείξει πόσο σοβαρά λαμβάνονται υπόψιν οι δύο αυτές έννοιες: η εποχικότητα και η εντοπιότητα. Αρκεί η πρώτη σας βόλτα μέσα στον χώρο του ξενοδοχείου με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, για να σας πείσει ότι τούτο το μέρος διαθέτει όλες τις αρετές που μόνο μια πολυετής ιστορία και μια εμπεδωμένη αισθητική μπορούν να μετουσιώσουν σε εμπειρία ικανή να μεταδοθεί στον ταξιδιώτη.  Και αρκεί η πρώτη γουλιά της οινογευσίας για να καταλάβει κανείς το μεράκι, τον σεβασμό και τη δεξιοτεχνία με την οποία φτάνει το σταφύλι στο πατητήρι, οι πολύτιμοι χυμοί στο βαρέλι ή τη δεξαμενή, και το κρασί στη φιάλη.

Το ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ διαθέτει δωμάτια ισάριθμα με τα χρόνια λειτουργίας του. Τα 15 δωμάτια, όλα με θέα στην πέτρινη αυλή ή στις δασωμένες πλαγιές του Μετσόβου, διακρίνονται σε κόκκινα και λευκά- όπως και τα κρασιά του οινοποιείου. Η φιλοξενία και η απόλυτη χαλάρωση εδώ υπηρετούνται πλαισιωμένες από αρχιτεκτονικές επιλογές σοφά ισορροπημένες. Ο εσωτερικός χώρος αποτελεί αποτέλεσμα «διαλόγου» της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που κληροδότησε στο κατώγι ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Ο άνθρωπος που ομολόγησε τον έρωτά του για το Μέτσοβο τόσο με τα γραπτά του, όσο και με τις πράξεις του, παρέμεινε σε όλη τη ζωή του γερά δεμένος με τις ρίζες του, αλλά και μόνιμα στραμμένος προς την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση των γεγονότων. Σε αυτή τη διττότητα άλλωστε οφείλεται και το προσωπικό του κατόρθωμα, η δημιουργία του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα από κοινού με τον ομώνυμο ευεργέτη, καθώς και η συνακόλουθη ανάπτυξη και ανάδειξη του αγαπημένου του τόπου, που συνεχίζεται σήμερα μέσα από τις δράσεις του Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ- Τοσίτσα.

Η εμπειρία φιλοξενίας που προσφέρει το Κατώγι Αβέρωφ χαρακτηρίζεται από συνέπεια, υπευθυνότητα και προσοχή στις «λεπτομέρειες» (αυτές δεν είναι άλλωστε που κάνουν τη διαφορά;) Για παράδειγμα, τι πιο ταιριαστό για έναν ξενώνα που τα θεμέλιά του είναι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βουτηγμένα στο κρασί, από μια σειρά προϊόντων περιποίησης, βασισμένων στη ρεσβερατρόλη, το συστατικό που καθορίζει τη μακροζωία των σταφυλιών και προσφέρει θαύματα στην επιδερμίδα; Τι πιο όμορφο από το να ακούς την ιστορία του παλαιότερου ορεινού αμπελώνα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα, καθώς περιεργάζεσαι με την παρέα σου την ιδιαίτερη ετικέτα της φιάλης που ανοίγεται δίπλα στο τζάκι;

Η οινογευσία διαπερνά όλη την εμπειρία παραμονής στο ξενοδοχείο, γνωρίζει όμως το απόγειο της δόξας της στο ίδιο το «Κατώγι», το κελάρι του οινοποιείου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ξύλινα μπαλκόνια με την αξεπέραστη θέα. Μετά το εισαγωγικό, άκρως ενδιαφέρον μέρος της ξενάγησης που γίνεται μεν στην επιφάνεια, αποδίδει δε άριστα όλο το βάθος του οράματος που «γέννησε» το Κατώγι, ξεκινά η κάθοδος. Η θερμοκρασία πέφτει, ο φωτισμός αλλάζει. Αρώματα από το ξύλο των 1.200 δρύινων βαρελιών και του θησαυρού που ωριμάζει μέσα τους σε κυκλώνουν.

Η επισκέψιμη διαδρομή του οινοποιείου αποτελεί μια μοναδική ξενάγηση στην παραγωγή και την ιστορία. Τη χρονική γραμμή της αφήγησης τη χαράζουν απτά τα ίδια τα αντικείμενα που αντιστέκονται στη φθορά: η πιο παλιά φιάλη που διασώζεται στο οινοποιείο είναι ένα «Κατώγι Μετσόβου» του 1969.

 Η τριαντάλεπτη περιήγηση αποτελεί μια βαθιά ατμοσφαιρική, πολυαισθητηριακή εμπειρία που, ντυμένη με οπτικοακουστικά μέσα και πλαισιωμένη από έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί ειδικά για το Κατώγι, αποκαλύπτει βήμα- βήμα τα γοητευτικά χαρακτηριστικά και τα μυστικά του κρασιού. Η εμπειρία κορυφώνεται με την οινογευσία στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Εδώ, μπορείς να αφήσεις τις αισθήσεις ελεύθερες, να απορροφήσουν όλο αυτό που συμβαίνει γύρω σου παράλληλα με τη δοκιμή. Γύρω από την ήσυχη μήτρα του Κελαριού, το Κατώγι συνεχίζει να σφύζει από ζωή: η διαδικασία παραγωγής συνεχίζεται ακολουθώντας την επιβεβλημένη από το ρυθμό κάθε εποχής χορογραφία.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πώς κάθε στιγμή και κάθε γωνιά του οινοποιείου είναι μια εμβάθυνση στην εκλεπτυσμένη τέχνη της οινοποίησης. Η μνήμη μοιάζει να αναδύεται από τις σχισμές των βαρελιών, μαζί με το part des anges.  Η γοητεία του κρασιού αποκαλύπτεται όχι μόνο στο άρωμα και τη γεύση, αλλά και στην ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε του σταγόνα.

Πριν αφήσετε πίσω σας το Κατώγι Αβέρωφ, φροντίστε να εφοδιαστείτε με ό,τι για εσάς ξεχώρισε από το πωλητήριο του οινοποιείου. Παίρνετε μαζί σας όχι μόνο τη γεύση ενός εξαιρετικού κρασιού, αλλά και τη μαγεία της στιγμής που ζήσατε. Καλέστε τους φίλους για ένα ακόμα μοίρασμα και, καθώς γεμίζετε τα ποτήρια σας, θυμηθείτε την ομορφιά που σας αποκάλυψε η σύζευξη Τέχνης και Φύσης, σε ένα από τα πιο αξέχαστα ταξίδια της ζωής σας.

BONUS INFO:

  • Η διάρκεια της ξενάγησης στο Οινοποιείο είναι 30′ και η τελευταία ξεκινάει στις 15:00. Για ομαδικές επισκέψεις και γευστική δοκιμή κρασιών είναι απαραίτητη η κράτηση.
  • Κάθε χρόνο στο Μέτσοβο διοργανώνεται ο ορεινός μαραθώνιος αγώνας δρόμου «UrsaTrail – Στα χνάρια της αρκούδας». Ξεκινάει από το χωριό του Μετσόβου, συνεχίζει σταμονοπάτια των βουνών και ακολουθεί τα χνάρια της αρκούδας περνώντας μέσα από τους αμπελώνες.
  • Στο αποσταγματοποιείο του Κατώγι Αβέρωφ υπάρχουν δύο κλασματικοί χάλκινοι άμβυκες για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της σειράς κρασιών Κατώγι Αβέρωφ ( συγκεκριμένα 40% Κατώγι Αβέρωφ Ερυθρό, 40% Κατώγι Αβέρωφ Λευκό, 20% Κατώγι Αβέρωφ Ροζέ). Μην παραλείψετε να φύγετε χωρίς μια δοκιμή (εμείς φύγαμε με μία φιάλη). Συνοδεύει ιδανικά αλίπαστα, ξιδάτα θαλασσινά και πικάντικα λουκάνικα.
  • Το Κατώγι Αβέρωφ υλοποιεί τo «The Black Squirrel Project», ένα πρόγραμμα υποστήριξης για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στο Μέτσοβο. Ο μαύρος σκίουρος, που επισκέπτεται την αυλή του ξενοδοχείου και ονοματοδοτεί ένα από τα κρασιά του οινοποιείου, επιλέχθηκε ως logo σε αυτή την προσπάθεια μέριμνας για τα απροστάτευτα ζώα του Μετσόβου, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.
  • To ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ συμμετέχει στο Ελληνικό Πρωινό, την πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το Ελληνικό Πρωινό έχει σχεδιαστεί και εφαρμοστεί από το 2010 με κύριο στόχο τον εμπλουτισμό του προσφερόμενου πρωινού στα ελληνικά ξενοδοχεία, με προϊόντα ελληνικής παραγωγής και παραδοσιακές τοπικές γεύσεις.

*It is forbidden to republish/ use photographic material or any part of the article without the author’s consent.

Κείμενο © λ3 by Maria Kantani

Φωτογραφία © λ3 by Giannis Paraskevas

#lovenlivelife

Contact Us
Subscribe to Newsletter

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0