Γυφτόκαμπος: Όταν χιονίζει, επικρατεί ησυχία.

Βράδυ. Έξω χιόνιζε. Το φεγγάρι έλουζε με φως τις πλαγιές της ανατολικής Τύμφης και το τζάκι έκαιγε, βάζοντας τα δυνατά του για να ζεστάνει την παρέα που είχε καθίσει κυκλικά απέναντι του. Το ιδανικό σκηνικό για μία κρύα χειμωνιάτικη βραδιά, από τις λίγες που μας χάρισε ο φετινός χειμώνας.

Η αναπάντεχη χιονόπτωση έκανε την παρέα να αναθαρρέψει, ανάβοντας τη σπίθα της επιθυμίας για βραδινή βόλτα στο φως του φεγγαριού. Βλέπεις, όταν χιονίζει, η φύση γίνεται πιο ήρεμη, σχεδόν αθόρυβη. Τα δέντρα, οι δρόμοι, τα φύλλα καλύπτονται με χιόνι και η ψυχή «βουλιάζει» στην ηρεμία αυτή, γαληνεύει. Έχοντας ήδη γίνει μία παρέα με τους υπόλοιπους επισκέπτες, αφεθήκαμε να μοιραστούμε την απελευθερωτική σιγαλιά. Τι κι αν είχαμε βρεθεί για πρώτη φορά πριν λίγες ώρες; Η ξεχωριστή φιλοξενία του Άκη στο Free Inn Zagori ενώνει παρέες μπροστά από τη φωτιά με τρόπο μοναδικό. Χέρια ανταλλάζουν καλούδια και τροφές, με κάθε μέλος της συντροφιάς να δοκιμάζει την πραμάτεια που μεταφέρει μαζί του ο άλλος, και το εγκάρδιο αυτό αλισβερίσι να γίνεται ο πυρήνας μιας εγκάρδιας σκηνής γνωριμίας.

Ναι, ο Γυφτόκαμπος αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή για εξόρμηση εκείνο το σαββατοκύριακο. Οι προγνώσεις του καιρού και τα δελτία ειδήσεων σε «πρόσταζαν» σχεδόν να μείνεις σπίτι, η φύση όμως σε καλούσε να βγεις έξω. Ποιο θα ήταν, όμως, αυτό το «έξω»; Ο κλήρος έπεσε στο αυθεντικό, αγαπημένο, ανατολικό Ζαγόρι. Όχημα μας το νέο Land Rover Defender 130, «ετοιμοπόλεμο» να αναμετρηθεί με την κακοκαιρία που θα έπληττε τη χώρα τις επόμενες ημέρες. Αν και διαθέτει οκτώ θέσεις για να φιλοξενήσει και να μεταφέρει με ασφάλεια ισάριθμους επιβάτες, στην περίπτωσή μας υποδέχτηκε δύο ανθρώπους. Μας χαρακτήριζαν μία διαφορά και δύο ομοιότητες: 21 ακριβώς χρόνια διαφορά ηλικίας, κοινή ημερομηνία γέννησης (22 Αυγούστου), κοινό πάθος για την περιπλάνηση και την κατάκτηση προορισμών.

Πρώτη στάση για ξεμούδιασμα, το μονότοξο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας. Η διαδρομή από Αθήνα μπορεί να είναι πλέον άνετη, αλλά η χιλιομετρική απόσταση παραμένει μεγάλη. Η Κόνιτσα, σε χειμωνιάτικη διάθεση, με χαμηλή θερμοκρασία και ψιλό χιονάκι να πέφτει, μας καλημέρισε προτρέποντάς μας να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας με ένα ελληνικό καφεδάκι. Εκεί μας περίμενε μια ευχάριστη συνάντηση, με τον Αντώνη και την Έιμι. Φίλοι ταξιδιώτες που, σαν μοντέρνοι νομάδες, αλλάζουν κάθε βράδυ το μέρος που διανυκτερεύουν προσπαθώντας να απολαύσουν όσες περισσότερες ομορφιές αυτής της περιοχής μπορούν. Δώσαμε ραντεβού με τα παιδιά για την επόμενη ημέρα και τους αποχαιρετήσαμε για να συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας, μιας και ακόμα και μέχρι εκείνη την ώρα δεν ήμασταν σίγουροι για τον τελικό μας προορισμό. Ανοίγαμε χάρτη, ρωτούσαμε εάν ο δρόμος για να φτάσουμε σε σημεία που μας προκαλούσαν ενδιαφέρον ήταν ανοιχτός και… φεύγαμε.

Σε αυτό το ορεινό κομμάτι της Ελλάδος πολλά χωριά τον χειμώνα αποκλείονται λόγω χιονιά και το επαρχιακό δίκτυο κλείνει. Είχαμε όμως τη χαρά να έχουμε για όχημα το καλύτερο επιβατικό με off road δυνατότητες, πράγμα που μας έκανε να νιώθουμε ικανοί για όλα. Έτσι πήραμε τον δρόμο με προορισμό το Παλαιοσέλλι και από εκεί για τον Γυφτόκαμπο. Η διάθεση, η άνεση και η ασφάλεια ήταν τα εφόδια που χρειαζόμασταν και από την στιγμή που τα είχαμε εξασφαλίσει και με το παραπάνω δεν είχαμε να φοβηθούμε τίποτα.

Η διαδρομή από Παλαιοσέλλι για Τσεπέλοβο είναι από τις πιο όμορφες που μπορείς να κάνεις. Έχεις πάντα τη θέα της Τύμφης στα δεξιά σου, ενώ στα αριστερά εναλλάσσονται πανέμορφα δασικά κομμάτια, παραδοσιακοί οικισμοί και χωριά, ποταμοί και γεφύρια. Στο πρόγραμμα είχαμε και την απαραίτητη στάση στο Ηλιοχώρι και στον περίφημο καταρράκτη Μπάλτα ντι Στρίγκα. Αφήσαμε λοιπόν το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και κατηφορίσαμε στην πλατεία του χωριού. Παντού υπάρχουν πινακίδες με ένδειξη «Καταρράκτης». Το όνομά του σημαίνει «οβίρα της κραυγής» και έχει Σλάβικες ρίζες. Η πεζοπορική διαδρομή είναι απολαυστική, σχετικά μικρής διάρκειας (1,5 ώρα πηγαινέλα) αλλά κάπως απαιτητική, καθώς η επιστροφή είναι όλη με ανηφορική κλίση. Είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε το συγκεκριμένο σημείο σε μία εποχή που δεν συναντάς κόσμο και το έρημο τοπίο μοιάζει μαγικό. Το πετύχαμε χιονισμένο και πραγματικά έμοιαζε βγαλμένο από παραμύθι.

Επόμενη στάση -και τελικός προορισμός- ο Γυφτόκαμπος. Εκεί δεν γίνεται να μην επισκεφθείς τις στάνες των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου. Η Αδελφότητα έχει κατασκευάσει επτά καλύβια, δίνοντας στον επισκέπτη την αυθεντική εικόνα ενός νομαδικού χωριού. Οι Σαρακατσαναίοι ήταν νομάδες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μετακινούνταν από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου μέχρι τις πεδιάδες της Αιτωλοακαρνανίας, αναπτύσσοντας τον δικό τους, ξεχωριστό, ορεινό πολιτισμό. Στον χώρο με τις στάνες θα μπορέσεις να φας εξαιρετικά. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει τον χώρο μία οικογένεια η οποία προσφέρει στον περαστικό έναν «ζεστό» χώρο, με πολύ νόστιμο παραδοσιακό φαγητό. Ο ιδιοκτήτης είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, οικογενειάρχης που έχει επιμεληθεί με πολύ μεράκι τον χώρο. Η πιο όμορφη εικόνα ήτανε που, ενδιάμεσα από το να μας σερβίρει το φαγητό και να μας ρωτάει εάν είμαστε εντάξει ή θέλουμε κάτι άλλο, έβγαινε έξω να παίξει χιονοπόλεμο με τα δύο ου παιδιά. Μπορώ να πω τα ζήλεψα, που παίζανε, κρυώνανε, μπαίνανε στο τζάκι να ζεσταθούν και βγαίνανε πάλι έξω να συνεχίσουν το παιχνίδι.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο Free Inn Zagori και στα μέρη του Άκη, που μας περίμενε με ανοιχτές αγκάλες. Είναι ωραίες οι στιγμές που, ενώ γνωρίζεις κάποιον μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκεστε επιτέλους να συναντιέστε από κοντά και ανακαλύπτεις έναν άνθρωπο ζεστό, να σε καλωσορίζει σαν φίλο από τα παλιά. Ο Άκης έχει δημιουργήσει -κυριολεκτικά- ένα ησυχαστήριο στη μέση του πουθενά. Έναν χώρο τόσο ζεστό και τόσο φιλόξενο όσο και οι άνθρωποι που τον διαχειρίζονται.

Είχαμε κοιμηθεί λίγο και έχοντας ήδη κάνει αρκετά μέσα στην ημέρα, λέγαμε με τον Νικόλα «να δεις που θα κοιμηθούμε από τις 20:00». Να όμως που μαζευτήκαμε, παρέες- παρέες γύρω από το τζάκι, και σιγά σιγά γίναμε ένα. Τα καλούδια, που τα είπαμε «πραμάτεια» γελώντας μεταξύ μας, άλλαζαν χέρια. Τις εντυπώσεις κέρδισαν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που είχε φέρει ο Άρης, από την Kakau Worship,  μία ελληνική σοκολατοβιομηχανία που εξειδικεύεται στην κατεργασία του Κακάο και την παραγωγή σοκολάτας από βιολογικούς σπόρους κακάο που έπονται σε πολιτικές δίκαιου εμπορίου. Εμάς μας εντυπωσίασαν η σοκολάτα με Acai berry και η Vegalina με φυστίκι Αιγίνης.

Τα ξύλα φούντωναν στο τζάκι, το τσάι του βουνού η και σούπα λαχανικών μοσχομύριζαν και έξω επικρατούσε η απόλυτη ησυχία. Κι όσο η φύση γινότανε πιο ήρεμη, όσο έξω χιόνιζε, τόσο και μέσα γαλήνευε η ψυχή μας. Το αποκορύφωμα εκεί φυσικά ήτανε ο ύπνος. Με τέτοια ηρεμία να έχει αγκαλιάσει τα πάντα, ο ύπνος έμοιαζε με αιώνια πηγή ξεκούρασης. 

Το πρωινό αντικρίσαμε τις κατάλευκες πλαγιές της Τύμφης να αστράφτουν, καλώντας μας να τις εξερευνήσουμε. Η «πούδρα» λόγω της χιονόπτωσης που είχε προηγηθεί έκανε τη βόλτα με τις χιονορακέτες στο δάσος εμπειρία που τα λόγια δεν φτάνουν να περιγράψουν. Πήραμε ένα μονοπάτι που φαινότανε εύκολα πως ήτανε κάποιος δασικός δρόμος χωρίς να έχουμε το άγχος των ορίων του μονοπατιού, οπότε περπατήσαμε με ασφάλεια και μόνο γνώμονα να απολαύσουμε το τοπίο.

Επιστρέψαμε στον ξενώνα για πρωινό και απολαύσαμε τον καφέ μας στο μπαλκονάκι αποζητώντας τρόπους να αποτυπώσουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε την ομορφιά του τοπίου αυτού. Ο Άκης μας ετοίμασε για πρωινό porridge με κακάο, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και μέλι ολοκληρώνοντας έτσι την ξεχωριστή φιλοξενία του. Κάναμε ευχή να ανταμώσουμε σύντομα ξανά και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, κάνοντας κάποιες μικρές ακόμα στάσεις στην περιοχή. Το ανατολικό Ζαγόρι δεν χαίρει της αναγνωσιμότητας του κεντρικού και δυτικού Ζαγορίου, με τα μεγάλα χωριά και τη θέα στον Βίκο. Κι όμως, είναι ένας προορισμός που προσφέρει απλόχερα την ομορφιά της φύσης, την απλότητα, την ηρεμία- με τον ίδιο τρόπο που ο Άκης προσφέρει το ιδανικό καταφύγιο για να απολαύσετε την περιοχή στο μέγιστο.

*It is forbidden to republish, use photographic material and anything else without the consent of the author.

Κείμενο © λ3 by Christos Tzoutis

Φωτογραφία © λ3 by Christos Tzoutis

#lovenlivelife

Contact Us
Subscribe to Newsletter

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0