Outdoorshop Adventure Event 2022

‘’Η φύση ξέρει. Ξέρει να σου δείξει τον δρόμο αλλά και τον τρόπο να συμβιώσεις μαζί της’’ είναι η φράση που χαρακτηρίζει στο έπακρο τη μονοήμερη εκδρομή που διοργάνωσε το Outdoorshop, στις όχθες του ποταμού Λάδωνα, στη Δάφνη Καλαβρύτων.  

Υπάρχει κάτι σπουδαίο στην ιεροτελεστία μιας περιπέτειας. Ξεκινάει από το ξυπνητήρι σου: αυτό είναι που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για να βγεις έξω από το comfort zone σου. Τίποτα δεν μοιάζει με την καθημερινότητα σου, είναι χάραμα και προσπαθείς να κατανοήσεις την ατμόσφαιρα τριγύρω σου. Φτιάχνεις το backpack σου, φοράς το αδιάβροχο σου, βγαίνεις από το σπίτι και ξέρεις ότι αυτή η ημέρα θα είναι διαφορετική από τις άλλες, γιατί θα είσαι έξω, στη φύση. 

Και το πιο ωραίο κομμάτι της περιπέτειας είσαι πάντα εσύ. Εσύ που άφησες για λίγο την βολή σου, σηκώθηκες από τον καναπέ και αφέθηκες σε αυτή την τροπή των καταστάσεων και τη μεταβολή των συναισθημάτων που ορίζει η έννοια της περιπέτειας αλλά και την εγγενή σου σύνδεση με τη φύση. 

Η ημέρα ξεκινά λοιπόν σε ένα καταπράσινο σκηνικό, με τον Γιώργο Τσουρλάκη να μας υποδέχεται στις εγκαταστάσεις του κτήματος “Γη και Ύδωρ”, παρουσιάζοντας μας το Outdoorshop, το οποίο έχει ως αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορεία προϊόντων υπαίθριου εξοπλισμού αλλά και το όραμα της εταιρείας: να μεγαλώσει η κοινότητα φίλων που ασχολούνται με την  υπαίθρια δραστηριότητα, είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα. 

O Γιώργος Τσουρλάκης. να μας υποδέχεται στις εγκαταστάσεις του κτήματος “Γη και Ύδωρ”. Photos @ λ3 by Thomas Zikos.

Σεβασμός στο περιβάλλον και εξοικείωση με τους φυσικούς πόρους: αυτοί είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του bushcrafting. Με αυτή τη γνώση και την αγάπη για την ύπαιθρο, το Outdoorshop διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτή την ολοήμερη εξόρμηση,  προσκαλώντας ανθρώπους του χώρου αλλά και ανθρώπους που τρέφουν βαθιά αγάπη για την φύση, με σκοπό να τους μυήσει σε ένα σύνολο τεχνικών του bushcrafting- αλλά και στη φιλοσοφία της επανασύνδεσης με τις ρίζες τους. Άλλωστε η ψυχολογική και σωματική ανάγκη του ανθρώπου να βρεθεί στη φύση παραμένει άθικτη και αναλλοίωτη, δίνοντας διαρκώς νέα πνοή στην ιστορία αυτής της περίπλοκης σχέσης. 

Το πιο όμορφο πράγμα που σου προσφέρει μια νέα εμπειρία είναι αυτή η μαγική στιγμή, που μια καινούργια ανάμνηση γεννιέται,  με ένα συνονθύλευμα από εικόνες, μυρωδιές και ήχους να τη συνοδεύει. Η ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργείται μεταξύ αγνώστων, οι ήχοι που προυπάρχουν στη μνήμη σου και ξαφνικά παίρνουν άλλη διάσταση- όπως ο ήχος του τσεκουριού πάνω στο νωπό ξύλο, η χαρά του ανεξερεύνητου και η ανυπομονησία της στιγμής . Με αυτή τη διάθεση ξεκίνησε το workshop ξυλογλυπτικής, μια από τις βασικές δεξιότητες επιβίωσης, με τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο από την Bushcamp Greece να μας μαθαίνει πως να συμπεριφερόμαστε στο ξύλο,  πως να το διαχειριζόμαστε χωρίς να το ‘’πληγώσουμε’’ (καθώς πρόκειται για ένα ζωντανό υλικό) και  πως να το μετατρέπουμε σε ένα χρηστικό αντικείμενο, όπως  μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι. 

Photos @ λ3 by Thomas Zikos.

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Φυσικά η διαμόρφωση του ξύλου, πέρα από μια τεχνική ενδιαφέρουσα και απαραίτητη για την επιβίωση στη φύση, αποτελεί και ένα από τα πρώτα μέσα έκφρασης του ανθρώπου, κουβαλώντας βαθιά παράδοση αλλα και μια συγκινητική αφοσίωση που κάνει την σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη του σκαλίσματος και στον δημιουργό της εξαιρετικά έντονη. 

Τα τσεκούρια, τα μαχαίρια, και τα αμέτρητα γέλια της ξυλογλυπτικής δίνουν τη σκυτάλη σε πυξίδες, συντεταγμένες και μια μεγάλη αποστολή, αυτή του προσανατολισμού. Ο Γιώργος Αραμπατζής από την The Nothest Rhombus, αναλαμβάνει το απαιτητικό workshop του προσανατολισμού, που  λείπει σαν δεξιότητα από πολλούς από εμάς. Φυσικά, ο καταλληλότερος τρόπος να μάθεις  σε ένα γκρουπ ανθρώπων τα σημεία του ορίζοντα, τι σημαίνει αζιμούθιο και μαγνητικός βορράς και τελικά το πως να προσδιορίσουν την θέση τους, είναι να τους τοποθετήσεις μέσα σε ένα ‘’κυνήγι θησαυρού’’.  Καθήκον μας να πλοηγηθούμε από σημείο σε σημείο μέσα στο πανέμορφο τοπίο της περιοχής, ώστε βασιζόμενοι στις γεωγραφικές συντεταγμένες να φτάσουμε με επιτυχία στο θαμμένο κουτί, κοντά στα νερά του Λάδωνα.  Μπορεί να χαθήκαμε, να μπερδευτήκαμε, να πήραμε την λάθος διαδρομή- αλλά τελικά αυτό ήταν και το πιο ωραίο και ευχάριστο κομμάτι της δραστηριότητας, που έκανε την εμπειρία ανεκτίμητη. 

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Επόμενη στάση, ένα εντυπωσιακό  σκηνικό στην ύπαιθρο, χάρη στην παρουσία ενός ξύλινου καταλύματος,εξοπλισμένου με προϊόντα του Outdoorshop. Είναι ώρα να μιλήσουμε για την σημασία της δημιουργίας ενός καταφυγίου, το οποίο παρέχει προστασία και ασφάλεια και προσφέρει ταυτόχρονα έναν χώρο ξεκούρασης και ηρεμίας- ειδικά αν προορίζεται για μακροχρόνια διαβίωση στη φύση. Μια από τις βασικές γνώσεις είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε  στοιχείο σου προσφέρει το περιβάλλον. Για παράδειγμα, φύλλα και κλαδιά, σε συνδυασμό με κάποιες τεχνικές στησίματος και τα κατάλληλα εργαλεία, σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις από το μηδέν μια στέγη. Επόμενες  κινήσεις σου είναι το άναμμα της φωτιάς και το φιλτράρισμα του νερού. Μπορείς να επιλέξεις διάφορους τρόπους να ανάψεις τη φωτιά. Εμείς δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας  με σπινθηριστή και, αφού εμφανίστηκε η πρώτη φλόγα, σειρά πήρε το φίλτρο νερού. Το νερό αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για την επιβίωση του ανθρώπου, αφού θα πρέπει όχι μόνο να το απολυμάνεις αλλά και να το συντηρήσεις. 

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Η ημέρα έκλεισε με  εμάς γύρω από μια μεγάλη φωτιά, και η  γλυκιά κούραση της εξερεύνησης και της καινούργιας γνώσης,  μας βρήκε όλους χαμογελαστούς, με το χαρακτηριστικό κάψιμο του ήλιου στα μάγουλα μας  και λουκάνικα, μανιτάρια και marshmallows  να τσιτσιρίζουν στη φωτιά, ολοκληρώνοντας μια τόσο έντονη εμπειρία σε ένα τόσο όμορφο σκηνικό,  όπως ακριβώς του αξίζει . Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με γνώμονα πάντα  τον σεβασμό προς το περιβάλλον και με στόχο τη μείωση του αποτυπώματός μας σε αυτό,εφαρμόστηκαν “Zero-Waste” πρακτικές και χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιημένα σκεύη. 

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

Εκμάθηση ετοιμότητας, προσαρμογή σε προκλήσεις, τεχνικές επιβίωσης, νέες δεξιότητες, και κυρίως (επανά)σύνδεση με το περιβάλλον  είναι μερικά από τα δώρα αυτής της περιπέτειας. Στη φύση όλα έχουν έναν ρόλο και έναν σκοπό, και η συνεργασία εντός της είναι το κλειδί για την επανεστίαση που χρειάζεται ο άνθρωπος και λείπει από τη ζωή στα αστικά κέντρα. Μπορεί η λέξη ‘’επιβίωση’’ ή ‘’απρόοπτο’’ να φοβίζουν κάποιον- αλλά αν κάτι μας δίδαξε το πρώτο Outdoorshop Adventure 2022, είναι ότι το buschcraft είναι για όλους. 

Photos @ λ3 by Thomas Zikos

* It is forbidden to republish, use photographic material and anything else without the consent of the author.
Κείμενο  © λ3 by Μαίρη Ρετσίνα
Φωτογραφία © λ3 by Θωμάς Ζήκος
Click for more photos
#lovenlivelife
Contact Us
Subscribe to Newsletter

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0